Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Η αρχαιότερη γέφυρα της Ευρώπης βρίσκεται στην Αργολίδα (εικόνες και video)

Η Γέφυρα του Αρκαδικού, γνωστή και ως Γέφυρα της Καζάρμας είναι μυκηναϊκή γέφυρα, που βρίσκεται στο χωριό Αρκαδικό Αργολίδας. Μια γέφυρα «αυτοκινητόδρομου» 3.300 ετών, που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα!! Πρόκειται για το Αρκαδικό Γεφύρι, χτισμένο μεταξύ 1300 και 1190 π.Χ. Χρονολογείται από την Ελληνική Εποχή του Χαλκού, είναι μια από τις παλαιότερες τοξωτές γέφυρες που υπάρχουν ακόμα και χρησιμοποιούνται σήμερα, και είναι  η αρχαιότερη μονότοξη γέφυρα που παραμένει μέχρι σήμερα σε χρήση. Θεωρείται η αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης και πιθανότατα του κόσμου. Οι συγκεκριμένες κατασκευές ονομάζονταν και Κυκλώπειες επειδή ήταν κτισμένες με πελώριους λίθους. Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν σύμφωνα με την μυθολογία ότι ήταν έργο των Κυκλώπων.

greek bridge

Χτίστηκε την Εποχή του χαλκού, τον 13ο αιώνα π.Χ. και ήταν μέρος του οδικού δικτύου που είχαν κατασκευάσει οι Μυκηναίοι στην περιοχή της Αργολίδας, για τη διασύνδεση της Επιδαύρου με τις Μυκήνες και την Τίρυνθα.Είναι κατασκευασμένη από γιγαντιαίους ογκόλιθους, χαρακτηριστικό των κυκλώπειων μυκηναϊκών κατασκευών. Έχει μήκος 22 μέτρα, πλάτος 5,6 μέτρα και ύψος 4 μέτρα. Εκτός από την γέφυρα του Αρκαδικού στην ευρύτερη περιοχή σώζονται άλλες τέσσερις παρόμοιες γέφυρες, με σημαντικότερες τη γέφυρα στο Γαλούση (κάποιες πηγές θεωρούν αυτήν αρχαιότερη) και το «Πετρογεφύρι».

 Οι γέφυρες μπήκαν και στο βιβλίο Γκίνες αφού είναι ηλικίας 3.400 ετών, στο παρελθόν υπήρξαν τουλάχιστον 17 γέφυρες στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας.Έχει άνοιγμα αγωγού περίπου 1 μ. και είναι κατασκευασμένο με τον τυπικό μυκηναϊκό τρόπο από κυκλαδίτικους λίθους. Η κατασκευή έχει μήκος 22 μέτρα (72 πόδια), πλάτος 5,60 μέτρα (18,4 πόδια) στη βάση και ύψος 4 μέτρα (13 πόδια). Το πλάτος του οδοστρώματος είναι περίπου 2,50 μέτρα (8 ft 2 in).

Η εξελιγμένη διάταξη της γέφυρας και του δρόμου υποδεικνύει ότι κατασκευάστηκαν ειδικά για χρήση από άρματα. Χτισμένη στα τέλη της Υστεροελλαδικής ΙΙΙ (περίπου 1300-1190 π. Χ. ), η γέφυρα χρησιμοποιείται ακόμη από τον τοπικό πληθυσμό.

greek bridge

Βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο Ναυπλίου-Επιδαύρου στο 15ο χλμ., στο χωριό Αρκαδικό Αργολίδας, στην Βορειοανατολική Πελοπόννησο. Σε κοντινή απόσταση με τη γέφυρα βρίσκεται η Ακρόπολη της Καζάρμας. Κατασκευάστηκε μάλλον από Αργείους και υπήρξε το σύνορο μεταξύ των πόλεων κρατών Άργους και Επιδαύρου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βρέθηκε ένα αρχαίο βάζο ελεφαντόδοντου που θάφτηκε πριν από 6.000 χρόνια (εικόνες)

Πάνω από 6.000 χρόνια πριν οι άνθρωποι του Ισραήλ της Χαλκολιθικής Περιόδου είχαν στενούς δεσμούς με την Αίγυπτο. Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει ισραηλινοί αρχαιολόγοι με βά...

Παίρνει σάρκα και οστά το Όραμα των Δελφών

Το Σάββατο, 6 Απριλίου 2024, στις 6 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης», το Σωματείο ΟΛΥΜΠΟΣ – Παγκόσμιο Πνευματικό Κέντρο παρουσίασε τ...

Φόρτωση άρθρων...