Πέμπτη
29 Φεβρουαρίου 2024

Μητσοτάκης: Η κάλπη είναι άδεια τον Ιούνιο - Μεγαλύτερη η ευθύνη μας μετά τη νίκη του Μαΐου

Πολιτική

Η κάλπη είναι άδεια στις εκλογές του Ιουνίου τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 τονίζοντας ότι στόχος του είναι μια σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση. «Πιστεύω, όμως ότι μια σταθερή αυτοδυναμία της ΝΔ θα μας βοηθήσει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας» τονισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι ο πήχης για τις εκλογές του Ιουνίου είναι «να έχω μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία»

Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν κρυφή ατζέντα για τη φορολόγηση που αποκαλύπτεται κάθε φορά που πιέζονται να πουν πού θα βρουν χρήματα για τα προγράμματά τους.

Έστειλε, δε, μήνυμα και στην Τουρκία ότι αν και θα επιδιώξει συνάντηση, αν επανεκλεγεί πρωθυπουργός, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι πολιτικές για προστασία των συνόρων και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων δεν θα αλλάξει.

Η κάλπη είναι άδεια στις εκλογές του Ιουνίου

Αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «ακόμα σε περιοδείες μου φωνάζουν είσαι και θα είσαι πρωθυπουργός και τους λέω ότι είμαι υποψήφιος πρωθυπουργός και αν θέλετε να είμαι ξανά να ψηφίσετε όλοι στις εκλογές του Ιουνίου αντι να πάτε στην παραλία». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «το αποτέλεσμα της κάλπης του Μαΐου δημιουργεί αίσθηση ευθύνης. Πιστεύω ότι θα πάμε καλά και στις εκλογές αυτές αλλά δημιουργείται μεγαλύτερη ευθύνη όταν σε ψηφίζουν περισσότεροι από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές».

Στο ερώτημα πώς αντέδρασε μετά τη μεγάλη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου απάντησε ότι «κράτησα για τον εαυτό μου και την οικογένειά μου την ικανοποίηση για τη μεγάλη νίκη. Ξέρω καλά πόσο εύκολο να εφησυχάσει κανείς. Το σκορ δεν μετράει, η κάλπη είνα άδεια τον Ιούνιο και το λέω σε όλους. Δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου ούτε να καβαλήσει το καλάμι ούτε να ξεφύγει». «Είχα και επιτυχίες και αποτυχίες στην πολιτική μου καριέρα. Επειδή γνωρίζω ότι το απρόοπτο πάντα καραδοκεί δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο. Σε αυτές τις εκλογές μόνο εμείς μιλάμε για το μέλλον και τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών χωρίς να αναλωνόμαστε σε σκιαμαχίες» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πίστευα ότι μπορούμε να μεγαλώσουμε το ποσοστό του 2019 και είχα πει μετά τη νίκη εκείνη ότι επιτυχία μου θα είναι να αυξήσω τα ποσοστά στις επόμενες εκλογές. Ξεπεράσαμε και τις ψήφους του 2019 που είναι δύσκολο για μια κυβέρνηση μετά από 4 χρόνια. Δεν περίμενα τις 20 μονάδες διαφορά αλλά δεν κοίταζα τι κάνει η αντιπολίτευση».

Όρισε, δε, τον πήχη για τις επόμενες εκλογές στο «να έχω μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν έκρυψα ότι θέλω μια σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι κανείς θα ήθελε μια ασταθή κυβέρνηση με πλειοψηφία 1, 2 ή 3 βουλευτών».

Το επόμενο υπουργικό συμβούλιο και οι δημοσκοπήσεις

Για το επόμενο υπουργικό συμβούλιο είπε ότι θα έχει περισσότερες γυναίκες σημειώνοντας ότι για μένα δεν παίζει ρόλο η σταυροδοσία και προσθέτοντας ότι μέσα στο σκεπτικό του είναι το rotation. Αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι στην προεκλογική εκστρατεία και το πώς θα μεταφέρω με μεγαλύτερη ένταση το μήνυμα της ΝΔ στους πολίτες

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις είπε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχα πει ότι δεν τις κοιτάζω και εισπράττω την άποψη του κόσμου. Έβλεπα πολλούς που μου έλεγαν ότι δεν σε ψήφισα το 2019 αλλά θα το κάνω τώρα.

«Για μένα δεν παίζει κανένα ρόλο η διαφορά στις εκλογές αλλά μόνο το αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Ειδικά για την περίπτωση της Κρήτης είπε ότι ήταν προσωπικό στοίχημα και αποτύπωση της δουλειάς που έχει γίνει στο νησί σε επίπεδο υποδομών και έργων.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν κρυφή ατζέντα για τη φορολογία

«Ελπίζω η αντιπολίτευση να έχει καταλάβει ότι η τοξικότητα δεν συνιστά αντιπολιτευτική τακτική. Αυτή η τακτική δεν απέδωσε και δηλητηρίασε τον δημόσιο διάλογο. Είχαν αυτή τη στρατηγική γιατί δεν έχουν θέσεις αλλά μια κρυφή ατζέντα και αυτό αφορά και το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη πίεση αποκαλύπτεται μια κρυφή ατζέντα αύξησης φόρων οπότε καταλαβαίνω γιατί επιλέγουν να στοχοποιούν τον αντίπαλό τους» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

«Όταν επαναλαμβάνεται διαρκώς από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ιδιωτικοποιήσουμε το νερό και είναι ψέμα είναι στρατηγική να διασπείρουν fake news. Όταν τα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πιέζονται να μας πουν πού θα βρούν τα λεφτά αρχίζει και αποκαλύπτεται η κρυφή ατζέντα. Το είδαμε με τον κ. Κατρούγκαλο, το βλέπουμε τώρα με το ΠΑΣΟΚ που ψελλίζει για φόρους. Εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη με μείωση των φόρων» συνέχισε την κριτική του στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η απάντηση στο «ερώτημα» του Αλέξη Τσίπρα

Για τις τρεις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης αν εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το πρώτο θα αφορά την επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους

Ερωτηθείς για την ακρίβεια είπε ότι κατά την εκτίμησή του τα χειρότερα τα έχουμε δει προσθέτοντας ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μόνιμα με αύξηση μισθών, μείωση φορολογίας και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αποκάλυψε ότι δεν πίνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου περιγράφοντας ότι «κάποτε που ήμουν μικρός είχα πάει σε μια περιοδεία με τον πατέρα μου και είχα πει ότι θα πίνω ότι μου δίνουν αλλά στις 12 είχα φύγει και ήμουν κάπου αλλού. Στο τέλος της ημέρας θα πιω ένα κρασάκι και μια μπυρίτσα».

Στο υποθετικό ερώτημα του Αλέξη Τσίπρα τι να κάνει μετά την ήττα με 20 μονάδες ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «φαντάζομαι οτι ξέρει καλύτερα τι να κάνει. Το πώς βιώνει και μεταβολίζει πολιτικά μια πολιτική ήττα είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση που αφορά τον ίδιο και το κόμμα του» προσθέτοντας ότι έχει άποψη για το τι θα έκανε ο ίδιος και αν θα υπέβαλε παραίτηση αλλά δεν θα την πει.

«Το σημαντικό δεν είναι η προσωπική επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ποια πολιτική προτείνουμε στους πολίτες. Θέλουν τον πολιτικό να αναγνωρίζει τα λάθη του και να ζητάει συγγνώμη και αυτό δεν το είδαμε Ελπίζω κάτι να έμαθαν αλλά από τα πρώτα δείγματα μετά τις εκλογές βλέπω ότι δεν το καταλάβανε» πρόσθεσε.

Θέλω σταθερή αυτοδυναμία

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στο επιχείρημα περί «παντοδυναμίας Μητσοτάκη» υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κερδίσει τρεις φορές τα τελευταία 20 χρόνια με ποσοστά πάνω από 40% αλλά δεν μίλησε για «παντοδυναμία». «Από τη φυσή μου αναζητώ συναινέσεις όπως στην αναθεώρηση του Συντάγματος ή τα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

«Πιστεύω, όμως ότι μια σταθερή αυτοδυναμία της ΝΔ θα μας βοηθήσει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Δεν έχω κρυφή ατζέντα. Ό,τι είπαμε το 2019 το κάναμε. Δεν έχω δυσκολία να πάω κόντρα στην κοινή γνώμη αν μου ζητά κάτι που πιστεύω ότι είναι λάθος» πρόσθεσε αν και παρατήρησε ότι «σίγουρα υπάρχει μια αναταραχή στην κεντροαριστερή πολυκατοικία» υπενθυμίζοντας ότι «στις εκλογές ψηφίζουμε κυβέρνηση και όχι αντιπολίτευση.

Το μήνυμα στην Τουρκία

Για την Τουρκία είπε ότι «ούτε χάρηκα ούτε στεναχωρήθηκαν με την επανεκλογή Ερντογάν. Μου είναι γνωστός και ελπίζω ότι με την πίεση της οικονομίας θα κάνει στην άκρη τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις., Θα επιδιώξω να τον συναντήσω αλλά δεν είμαι αφελής: Τα σύνορά μας θα φυλάσσονται, οι ένοπλες δυνάμεις θα γίνονται πιο ισχυρές, το λιμενικό θα φυλάει τη θάλασσα, οι συμμαχίες μας θα είναι πιο ισχυρές».

Ερωτηθείς για το αν τον έχει επηρεάσει η σύζυγός του σε σημαντικές αποφάσεις είπε ότι «όλες τις σημαντικές αποφάσεις τις συζητώ γιατί ξέρω ότι είναι ένας άνθρωπος που θα μου πει τη γνώμη χωρίς ατζέντα. Αλλά οι αποφάσεις είναι δικές μου. Έχει περισσότερη συναισθηματική νοημοσύνη και βλέπει πράγματα που μπορεί εγώ να μην τα βλέπω».

«Όχι ιδιαίτερα» ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη αν τα παιδιά του ασχολούνται με την πολιτική. «Έχω 3 θαυμάσια παιδιά που είναι δίπλα μου για την προεκλογική περίοδο και να περνάμε περισσότερη ώρα μαζί» είπε και πρόσθεσε ότι «ούτε θα τα αποτρέψω ή θα τα αποθαρρύνω να ασχοληθούν με την πολιτική αλλά θα τους θέσω έναν όρο: αν το κάνετε θα πρέπει πρώτα να έχετε δουλέψει»

Στην ερώτηση για το αν είναι εύκολη ή δύσκολη η δουλειά του πρωθυπουργού απάντησε ότι «είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά αλλά σου δίνει μια τεράστια ικανοποίηση αν βλέπεις τα πράγματα να πηγαίνουν μπροστά. Για μένα είναι τεράστια ικανοποίηση ότι η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση από το 2019. Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά οφείλει να το κάνει. Είναι μια δουλειά που έχει πολλές δύσκολες στιγμές. Απαιτεί να μπαίνει ο πρωθυπουργός στη λεπτομέρεια των θεμάτων. Εϊναι πολύ κουραστική γιατί δεν κοιμάσαι ποτέ ήσυχος για το ενδεχόμενο να χτυπήσει το τριψήφιο τηλέφωνο. Μπορείς να οδηγήσεις μια χώρα στην κατεύθυνση που θέλεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για Τέμπη: «Όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι θα κλείσει το εθνικό τραύμα»

«Έναν χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών, οι πληγές από τον χαμό των θυμάτων της μένουν νωπές, με τον Γολγοθά των δικών τους ανθρώπων πάντα δύσκολο και ανηφορικό» τονίζει ο πρωθυπου...

Ανδρουλάκης για Τέμπη: «Ένας χρόνος είναι μεγάλο διάστημα για να μην έχει γίνει τίποτα»

«Ένας χρόνος μοιάζει μεγάλο διάστημα. Σε έναν χρόνο γίνονται πολλά. Για την κοινωνία μας, όμως, το ρολόι σταμάτησε το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 αναφέρει ο πρόεδρο...

Μετωπική επιλέγει η κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Αποφασισμένος να βγει μπροστά στη μάχη για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την ενίσχυση των δημοσίων και την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ εμφανίζεται ...

Φόρτωση άρθρων...