Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Alpha Bank: Στα 490,7 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο 9μηνο του 2023

Επιχειρήσεις
Tags: Alpha Bank

Στα 490,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank στο 9μηνο του 2023, με τα κέρδη του γ' 3μηνου να φτάνουν στα 188 εκατ. ευρώ.

Ενισχυμένη δυναμική τόσο σε κερδοφορία όσο και σε κεφαλαιακή επάρκεια δείχνουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου του Ομίλου Alpha Bank με τα Προσαρμοσμένα Κέρδη μετά από Φόρους σχεδόν να διπλασιάζονται (+91,7%) σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2022 και να ανέρχονται στα €564,7 εκατ.

Ως αποτέλεσμα της ισχυρής κερδοφορίας που παρουσίασε ο Όμιλος, ο Δείκτης Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) διαμορφώθηκε στο 13,9% στο γ’ τρίμηνο και στο 12,8% στο εννεάμηνο, ενώ οι βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις της Τράπεζας οδήγησαν σε περαιτέρω αναβάθμιση του στόχου κερδοφορίας για το 2023 σε πάνω από 11,5% (από >11% τον Αύγουστο).

Σημαντική ενίσχυση παρουσίασαν και οι κεφαλαιακοί δείκτες της Τράπεζας, με τον Δείκτη FL CET1 να ενισχύεται κατά 177 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους και να ανέρχεται στο 13,9% και τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας να σημειώνει αντίστοιχη αύξηση 308 μ.β. και να ανέρχεται στο 18,2%.

Παράλληλα, συνεχίστηκε η εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας, με τον Δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) να μειώνεται κατά 40 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και να διαμορφώνεται τελικά στο 7,2% το γ΄ τρίμηνο, χάρη στην ενισχυμένη δραστηριότητα που παρουσιάζει η τακτική εξυπηρέτηση των δανείων (curings) και στη θετική επίπτωση (-20 μονάδες βάσης) από την ολοκλήρωση της Συναλλαγής Cell τον Οκτώβριο.

Η μείωση του προφίλ κινδύνου της Τράπεζας είχε ως αποτέλεσμα το Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου να διαμορφωθεί στις 79 μ.β. το γ΄ τρίμηνο, σε συμφωνία με τον στόχο της Διοίκησης.

Παράλληλα με την ενισχυμένη αποδοτικότητα της Τράπεζας, σημαντική περαιτέρω βελτίωση σημείωσε και το προφίλ ρευστότητας της Alpha Bank, με τον Δείκτη Δάνεια προς Καταθέσεις να μειώνεται στο 74%, σημαντικά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και τον Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) να ανέρχεται στο 191%, δηλαδή 91 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα όρια που θέτει ο επόπτης.

Βασίλης Ψάλτης: Καθοριστική στιγμή για την ιστορία της Τράπεζας η συμφωνία Alpha Bank – UniCredit

Ιδιαίτερη αναφορά στη στρατηγική συνεργασία-ορόσημο της Alpha Bank με την UniCredit έκανε ο CEO του Ομίλου, Βασίλης Ψάλτης στο μήνυμά του που συνοδεύει τα Αποτελέσματα της Τράπεζας, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «μία καθοριστική στιγμή στην ιστορία της Τράπεζάς μας. Μία στιγμή που επιβεβαιώνει τη σταθερή πορεία μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και κερδοφορία».

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ιδιαιτέρως θετική υποδοχή αυτής της συμφωνίας από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και την ευρεία αναγνώριση των ωφελειών που θα αποφέρει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ψάλτης, ενώ πρόσθεσε πως «η συμφωνία θα ενδυναμώσει το δίκτυό μας και θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους Πελάτες μας, εδραιώνοντας την ηγετική μας θέση».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία των δύο Ομίλων, που ανακοινώθηκε στις 23 Οκτωβρίου,
περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συγχώνευση των θυγατρικών των δύο Ομίλων στη Ρουμανία, όπου το νέο σχήμα θα αποτελεί την 3η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα, με την Alpha Bank να διατηρεί το 9,9% σε αυτό και να λαμβάνει χρηματικό τίμημα ύψους Ευρώ 300 εκατ. Η συναλλαγή διατηρεί αμετάβλητες τις προσδοκίες για τα Καθαρά Κέρδη, ενώ η εμπορική συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα της Τράπεζας κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, οδηγώντας σε αύξηση της Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης, με προοπτικές περαιτέρω ανόδου. Παράλληλα, η συμφωνία μεταξύ των δύο Ομίλων βελτιστοποιεί περαιτέρω την κατανομή κεφαλαίων, ενώ επιτρέπει στην Alpha Bank να επωφεληθεί από τις προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει η ρουμανική οικονομία.

Σημαντική ενίσχυση της βιώσιμης κερδοφορίας της Τράπεζας με έμφαση στην πειθαρχημένη τιμολόγηση

Πυλώνα της ενισχυμένης κερδοφορίας του Ομίλου αποτέλεσε η αύξηση του Καθαρού Εσόδου Τόκων κατά 8,4% σε τριμηνιαία βάση, το οποίο ανήλθε στα €476,9 εκατ., παρά την απόσχιση των χαρτοφυλακίων ΜΕΑ «Sky» και «Hermes» που επηρέασαν αρνητικά το Καθαρό Έσοδο Τόκων κατά €8 εκατ. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι σε επαναλαμβανόμενη βάση, το Καθαρό Έσοδο Τόκων αυξήθηκε κατά 9,1%, ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων και των εσόδων από χρεόγραφα, τα οποία αντιστάθμισαν την αύξηση του κόστους των καταθέσεων καθώς και το αυξημένο κόστος από την έκδοση ομολόγων.

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν και τα Καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες, τα οποία ενισχύθηκαν κατά 11,8% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο και ανήλθαν σε €108,5 εκατ. Παράλληλα, η έμφαση της Διοίκησης της Τράπεζας στην πειθαρχία της τιμολόγησης νέων δανείων είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί περαιτέρω κατά 20 μ.β. το Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο και να ανέλθει τελικά στο 2,6%.

Σε ό,τι αφορά στα έξοδα, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, η Τράπεζα πέτυχε περαιτέρω μείωση των Επαναλαμβανόμενων Λειτουργικών Εξόδων κατά 1,5% το γ΄ τρίμηνο ή κατά €3,5 εκατ., τα οποία ανήλθαν σε €235,5 εκατ., επιβεβαιώνοντας τον στόχο της Διοίκησης για το 2023.

Αύξηση της πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα και των καταθέσεων σε επίπεδο Ομίλου
Συνεχίστηκε η καθαρή πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα (αύξηση €0,1 δισ.), παρά τις αυξημένες αποπληρωμές δανείων, με το χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων του Ομίλου (εξαιρουμένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των
συναλλαγών «Galaxy» και «Cosmos») να αυξάνεται σε €31,8 δισ. (+0,9% σε τριμηνιαία βάση ή €0,3 δισ.) το γ΄ τρίμηνο, αντανακλώντας τη μειωμένη ζήτηση για νέα δάνεια λόγω εποχικότητας και την επιβράδυνση των αποπληρωμών. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας, τα επόμενα τρίμηνα οι νέες εκταμιεύσεις αναμένεται να επανέλθουν σε τροχιά ανάπτυξης.

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν και οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου, οι οποίες
αυξήθηκαν κατά €0,5 δισ. σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε €52,3 δισ., χάρη στις εισροές προθεσμιακών καταθέσεων κυρίως από Επιχειρήσεις, ενώ σε ετήσια βάση, οι καταθέσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά €2,2 δισ. ή 4,5%. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι με μειωμένο ρυθμό συνεχίστηκε η στροφή προς τις προθεσμιακές καταθέσεις το γ΄ τρίμηνο, με το beta των καταθέσεων (αύξηση των επιτοκίων στο σύνολο των εγχώριων καταθέσεων, ως ποσοστό της αύξησης των επιτοκίων της αγοράς) να διαμορφώνεται στο 15% και με τον αντίστοιχο συντελεστή των καταθέσεων σε Ευρώ να ανέρχεται σε 12%, λόγω της αργής μετάβασης στις προθεσμιακές καταθέσεις και του υψηλότερου επιτοκίου Euribor.

Περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού της Τράπεζας και βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ

Περαιτέρω μείωση κατά €0,2 δισ. σημείωσαν τα ΜΕΑ στην Ελλάδα, τα οποία ανήλθαν σε €2,7 δισ., καθώς οι μειωμένες εισροές αντισταθμίστηκαν πλήρως από την τακτική εξυπηρέτηση των δανείων (curings) και τις αποπληρωμές. Ως αποτέλεσμα, ο Δείκτης ΜΕΑ του Ομίλουδιαμορφώθηκε σε 7,2% το γ΄ τρίμηνο, μειωμένος κατά 40 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Παράλληλα, ο Δείκτης Κάλυψης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου αυξήθηκε σε 41% στο τέλος του γ΄ τριμήνου 2023, ενώ ο συνολικός Δείκτης Κάλυψης,
συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 114%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαρτοφυλάκιο ΜΕΑ του Ομίλου, ύψους €2,9 δισ., απαρτίζεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από ΜΕΑ Ιδιωτών με εξασφαλίσεις, καθώς τα μισά αφορούν σε στεγαστικά δάνεια (ποσοστό 50% του συνόλου), ενώ ένα μεγάλο μέρος αποτελείται από ρυθμισμένα ανοίγματα με λιγότερο από 90 ημέρες σε καθυστέρηση (45% του συνόλου ή €1,3 δισ.).

2_301.JPG

Προοπτικές

Οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις έχουν μεταβάλει το διεθνές επιτοκιακό περιβάλλον, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους δανεισμού και σε αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης, επιμηκύνοντας πιθανότατα την περίοδο της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Παρότι οι προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν μετριαστεί, η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει την αναπτυξιακή της δυναμική το 2023, με την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να εκτιμάται στο +2,4%, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η εκτιμώμενη αύξηση αναμένεται να προέλθει από την εισροή πόρων μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, την αύξηση της απασχόλησης και την ενισχυμένη τουριστική περίοδο που στηρίζουν την κατανάλωση των νοικοκυριών.

Ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας σε ένα μοντέλο
οικονομικής μεγέθυνσης με έμφαση στις επενδύσεις, αποτυπώνεται στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων και υποστηρίζεται από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για το αξιόχρεο της χώρας.

Η Τράπεζα συνεχίζει να υλοποιεί τους στόχους του Στρατηγικού της Σχεδίου, πετυχαίνοντας βελτίωση της κύριας κερδοφορίας, ενίσχυση του ισολογισμού και οργανική δημιουργία κεφαλαίων, δίνοντας παράλληλα έμφαση στονεξορθολογισμό του κόστους. Οι βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις της Τράπεζας εν μέσω ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος επιτοκίων οδήγησαν σε περαιτέρω αναβάθμιση του στόχου κερδοφορίας για το 2023 σε πάνω από 11,5% (από >11% τον Αύγουστο).

Η Alpha Bank ανακοίνωσε στις 23 Οκτωβρίου τη σύναψη συνεργασίας-ορόσημο με την UniCredit. Οι δύο τράπεζες θα συγχωνεύσουν τις θυγατρικές τους στη Ρουμανία, δημιουργώντας την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη ρουμάνικη τραπεζική αγορά. Επιπλέον θα συνάψουν μακροπρόθεσμη εμπορική συνεργασία σε διαφορετικούς τομείς, με την UniCredit να αποκτά μερίδιο στην Alpha Bank. Η συναλλαγή διατηρεί αμετάβλητες τις προσδοκίες για τα Καθαρά Κέρδη, ενώ ηεμπορική συμφωνία ενισχύει περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, οδηγώντας σε αύξηση της Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης, με δυνατότηταπεραιτέρω ανόδου. Η συναλλαγή βελτιστοποιεί περαιτέρω την κατανομή κεφαλαίων, ενώ επιτρέπει στον Όμιλο να διατηρήσει την ανοδική του πορεία από τη δημιουργία αξίας και τις ευνοϊκές προοπτικές που παρουσιάζει η Ρουμανία. Τέλος, εδραιώνει την ηγετική θέση της Alpha Bank σε βασικούς τραπεζικούς τομείς στην εγχώρια αγορά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...