Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Alpha Bank: Yπερκαλύφθηκε κατά 5,7 φορές o αρχικός στόχος για το Additional Tier 1 ομόλογο - Στα 400 εκατ η τελική έκδοση

Επιχειρήσεις

Έπειτα από σειρά επιτυχημένων εκδόσεων ομολόγων την τελευταία τριετία συνολικού ύψους Ευρώ 2,8 δισ., η Alpha Bank άντλησε σήμερα από τις αγορές Ευρώ 400 εκατ., μέσω της έκδοσης ομολόγου Additional Tier 1, που συγκέντρωσε το υψηλό ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο που επιβεβαιώνει την ισχυρή πρόσβαση της Τράπεζας στις κεφαλαιαγορές, τα γρήγορα αντανακλαστικά, αλλά και την αποφασιστικότητα της Διοικητικής ομάδας της Τράπεζας ως προς την αξιοποίηση των ευνοϊκών συνθηκών της αγοράς. Η έκδοση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Alpha Bank, κατά τα πρότυπα ηγέτιδων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Αξιοποιώντας το θετικό momentum των αγορών και την πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch σε B+, η ζήτηση για το ομόλογο υπερέβη σημαντικά τον αρχικό στόχο των Ευρώ 300 εκατ. κατά 5,7 φορές, με τις προσφορές να προσεγγίζουν τα Ευρώ 1,80 δισ. προερχόμενες από περισσότερους από 190 επενδυτές. Σε συνέχεια του υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος, η Τράπεζα αποφάσισε τη μεγέθυνση της έκδοσης, αντλώντας τελικά Ευρώ 400 εκατ.

Το νέο ομόλογο, αορίστου διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στα 5,5 έτη, θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 11,875%, ποσοστό χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς.

H συναλλαγή συγκέντρωσε αποκλειστικά  διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον με κάλυψη πρωταρχικά από το Ηνωμένο Βασίλειο (40% ), την Ε.Ε και την Ελβετία (35%). Μακροπρόθεσμοι επενδυτές ηγήθηκαν της κατανομής, με τους διαχειριστές κεφαλαίων και τις ασφαλιστικές εταιρείες να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 95% της κατανομής.

O CFO του Ομίλου της Alpha Bank κ. Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, σημείωσε:

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την υψηλή υπερκάλυψη που σημείωσε η πρώτη μας συναλλαγή Additional Tier

Πρόκειται για ένα βήμα προς τη βελτιστοποίηση και ενίσχυση της ήδη σταθερής κεφαλαιακής μας θέσης, σύμφωνα με το Στρατηγικό μας Σχέδιο, που παράλληλα συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών κεφαλαίου μας. Η ισχυρή ζήτηση από μία καλά διαφοροποιημένη διεθνή βάση επενδυτών οδήγησε σε αυτό το επιτυχές αποτέλεσμα. Η επιτυχία της έκδοσης αυτής αποτελεί σαφή ψήφο εμπιστοσύνης στις μελλοντικές προοπτικές, τόσο της Alpha Bank όσο και της ελληνικής οικονομίας εν γένει».

Η έκδοση του ομολόγου ΑΤ1 αποτελεί έναν ακόμα σταθμό προς την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της Alpha Bank και είναι μέρος του σχεδιασμού της για άντληση κεφαλαίων με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας μέσα από υψηλότερη πιστωτική επέκταση. Παράλληλα, βελτιστοποιεί και ενισχύει το διαφοροποιημένο προφίλ της κεφαλαιακής δομής της Alpha Bank, αυξάνοντας κατά περίπου 120 μονάδες βάσης τα συνολικά και εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας (Total Capital and MREL Ratios).

Οι BofA, Citigroup, J.P. Morgan, Nomura and Barclays ενήργησαν από κοινού ως Συντονιστές της Έκδοσης (Joint Bookrunners) και η Citigroup ως Sole Structuring Advisor. Οι δικηγορικές εταιρείες Κουταλίδη και Allen & Overy LLP ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι του εκδότη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επίσκεψη Ευάγγελου Μυτιληναίου στον Καναδά - Συναντήσεις με Μητσοτάκη-Τριντο και Πρεμ Γουάτσα

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS Energy & Metals, Ευάγγελος Μυτιληναίος, βρίσκεται αυτό το διάστημα στον Καναδά, όπου πραγματοποιεί σειρά επαφών, στο πλαίσιο ε...

Φόρτωση άρθρων...