Τετάρτη
01 Δεκεμβρίου 2021

Επενδυτικό ρεκόρ: Στα 805 εκατ. οι προσφορές για το ομόλογο της Capital

Επιχειρήσεις

Τα 805 εκατ. ευρώ άγγιξαν οι προσφορές για το πενταετές πράσινο ομόλογο της Capital CPLP Shipping Holdings PLC, θυγατρικής της Capital Product Partners, της ναυτιλιακής εταιρείας συμφερόντων του Ομίλου Μαρινάκη, οδηγώντας σε μεγάλη υπερκάλυψη.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε προχτές το πρωί και έκλεισε πριν από λίγο, ενώ από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η δημόσια εγγραφή διαφάνηκε η ισχυρή ζήτηση.

Με το πράσινο ομόλογο πενταετούς διάρκειας, η εταιρεία στoχεύει στην άντληση 150 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της στρατηγικής απόκτησης νέων και «πράσινων» ποντοπόρων LNG Carriers (LNG/C).

Υπενθυμίζεται πως η CPLP είναι η δεύτερη ναυτιλιακή μετά την Costamare που βγαίνει στις αγορές. Οι ομολογίες που θα εκδοθούν από την η CPLP Shipping Holdings PLC, θα είναι 5ετούς διάρκειας, θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και θα είναι πλήρως εγγυημένες από την μητρική της εταιρεία. Η απόδοση τους έχει καθοριστεί από τους Συντονιστές Κύριους Αναδόχους σε 2,6% έως 3,0%. Η τελική απόδοση που θα λάβουν οι κάτοχοι των ομολογιών, θα προσδιοριστεί μετά την πέρας των δημόσιων εγγραφών, είτε το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης, είτε το αργότερο το πρωί της Πέμπτης 21 Οκτωβρίου.

Ποσοστό τουλάχιστον 30% των Ομολογιών (45.000 ομολογίες) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών,

Ποσοστό έως και 70% (105.000 ομολογίες) θα κατανεμηθούν μεταξύ των Ειδικών Επενδυτών και των Ιδιωτών Επενδυτών.

Ο τελικός προσδιορισμός του ποσοστού κατανομής ανά κατηγορία επενδυτών θα προσδιοριστεί επακριβώς αφού ληφθούν υπόψη:
 

  • η ζήτηση από τους Ειδικούς Επενδυτές,
  • η ζήτηση στο υπολειπόμενο του 30% τμήμα των Ιδιωτών Επενδυτών,
  • το πλήθος των Αιτήσεων Κάλυψης που αφορούν σε Ιδιώτες Επενδυτές, καθώς και
  • η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών για την ομαλή διαπραγμάτευση των Ομολογιών στη δευτερογενή αγορά.

Η διαπραγμάτευση των ομολογιών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου.

Ουσιαστική επιδίωξη της Capital Product Partners είναι η ενδυνάμωσή της στην μεταφορά του LNG, και ταυτόχρονα η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του στόλου της. Η ενδυνάμωση στην αγορά του LNG θα γίνει με την εξαγορά τριών εταιρειών που θα φέρουν στο στόλο της ισάριθμα νεότευκτα LNG Carriers. Πρόκειται για τα LNG/C «Adamastos», «Asklipios» και «Attalos», τα οποία τώρα ολοκληρώνονται στα ναυπηγεία της Hyundai στην Ν. Κορέα.

Τα τρία σκάφη που θέλει να αποκτήσει ο όμιλος CPLP, είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν κατασκευαστεί, διαθέτουν ναυλοσύμφωνα ύψους 331 εκατ. δολ. (περίπου 290 εκατ. ευρώ) που με τις προαιρετικές επεκτάσεις των φτάνουν στα 621,3 εκατ. δολ. Τα ναυλοσύμφωνα έχουν υπογραφεί με εταιρείες κολοσσούς της ενέργειας όπως BP, Engie και Cheniere.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Τράπεζα Πειραιώς ανανεώνει το δίκτυο εξυπηρέτησής της με τα ΑΤΜs της σειράς DN SeriesTM της Diebold Nixdorf

Με την υποστήριξη του DN AllConnectSM Data Engine, η λύση ενισχύει τη δέσμευση της τράπεζας για βιώσιμη ανάπτυξη και περιλαμβάνει τη δυνατότητα ανακύκλωσης χαρτονομισμάτων για τη β...

Εθνική Τράπεζα: Όλο το πρόγραμμα και οι όροι της εθελουσίας εξόδου - Ποιες είναι οι επιλογές όσων θα αποχωρήσουν

Γενναίο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ξεκίνησε από σήμερα στην Εθνική με καταληκτική ημερομηνία την 15η Δεκεμβρίου. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι μπορούν ...

Το εμβληματικό έργο των εθνικών δορυφόρων περνά σε φάση υλοποίησης με μέγιστη εθνική βιομηχανική συμμετοχή

Η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την ...