Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Imerys Βωξίτες από την Mytilineos - Η επόμενη μέρα

Επιχειρήσεις
Tags: Mytilineos

Την ολοκλήρωση εξαγοράς του 100% των μετοχών της εταιρείας IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ) και τη μετονομασία της σε «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ» ανακοίνωσε η MYTILINEOS Energy & Metals. Η στρατηγική αυτή κίνηση διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της MYTILINEOS και την καθιστά τον μεγαλύτερο παραγωγό βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εταιρεία υπό τη νέα της επωνυμία «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ», εντάσσεται πλέον από κοινού με την επίσης 100% θυγατρική της MYTILINEOS, Δελφοί Δίστομον, που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη βωξίτη στην περιοχή της Φωκίδας, στον Κλάδο Μεταλλουργίας (M Metals) της MYTILINEOS.

Σύμφωνα με την εταιρεία, με την κίνηση αυτή, ολοκληρώνεται η καθετοποίηση του κλάδου, ενώ το ιστορικό εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος, η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις, διασφαλίζει μακροχρόνια τον εφοδιασμό της με τη βασική της πρώτη ύλη, σε μία περίοδο που τα περισσότερα refineries στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ζωτικά προβλήματα λειτουργίας.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση της MYTILINEOS για τη νέα εξαγορά, με την ακόμα μεγαλύτερη συνολική επένδυση που θα ακολουθήσει, έπαιξε η πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. για την ένταξη του βωξίτη, της αλούμινας και του αλουμινίου, στη λίστα του European Raw Materials Act, που η Ένωση θεωρεί ότι πρέπει να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο και να μειωθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, η εξάρτηση της Ευρώπης από τα πλέον απαραίτητα αυτά μέταλλα για την «Πράσινη» Μετάβαση.

Πυλώνας της ελληνικής βιομηχανίας, το Αλουμίνιον της Ελλάδος διαθέτει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 1,2 εκατ. τόνων βωξίτη (ποσότητα η οποία θα αυξηθεί σημαντικά μετά από αυτή την εξαγορά και τις επενδύσεις που θα ακολουθήσουν), 865.000 ΜΤ Αλουμίνας διαφόρων ποιοτήτων, 190.000 ΜΤ πρωτόχυτου Αλουμινίου Προστιθέμενης Αξίας (Value Added Products – VAPs) και 50.000 ΜΤ ανακυκλωμένο Αλουμίνιο σε μπιγιέτες (επίσης VAP).

Νέες επενδύσεις

Η Mytilineos σκοπεύει να επενδύσει επιπλέον 100 εκατ. περίπου για έρευνα και για ανάπτυξη υπαρχόντων και νέων κοιτασμάτων, για περιβαλλοντικές αναπλάσεις, όπου απαιτούνται, καθώς και για ανανέωση εξοπλισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ανοδο της τάξης του 48%  σημείωσαν τα Καθαρά Κέρδη Μετά από Δικαιώματα Μειοψηφίας που ανήλθαν σε €462 εκατ. έναντι €312 εκατ. το Εννεάμηνο του 2022 για τη Mytilineos. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €3,336, αυξημένα κατά 46% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, αύξηση 36% σημειώθηκε στα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε €723 εκατ., έναντι €533 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

O Κύκλος Εργασιών διαμορφώθηκε σε €4.088 εκατ., σε σύγκριση με €4.573 εκατ. το Εννεάμηνο του 2022, μείωση που ήρθε ως συνέπεια της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας.

Ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα €1.372 εκατ., μέγεθος από το οποίο έχει εξαιρεθεί ποσό ύψους €231εκατ., που αφορά σε δανεισμό χωρίς αναγωγή (non-recourse debt). Το προσαρμοσμένο Net Debt/EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,37x, επίπεδο εφάμιλλο ή και καλύτερο από τις επιδόσεις εταιρειών εντός της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που αντανακλάται σε ορισμένο βαθμό στις αποδόσεις που διαπραγματεύονται τα ομόλογα που έχει εκδώσει η MYTILINEOS, με πιο πρόσφατη την επιτυχημένη έκδοση 7-ετούς Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους €500εκατ. με επιτόκιο 4,0%.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...