Τετάρτη
01 Δεκεμβρίου 2021

Τράπεζα Πειραιώς: Δελτίο οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα και τον κόσμο

Επιχειρήσεις

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ (15.10 & 21.10) το 2020 η ύφεση διαμορφώθηκε στο -9,0% (προηγ. εκτίμ. -8,2%), το ονομαστικό ΑΕΠ αναθεωρήθηκε στα €165,3 δισεκ. (προηγ. εκτίμ.: €165,8 δισεκ.), το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης είναι της τάξεως του 10,1% και το χρέος έφτασε στο 206,3% του ΑΕΠ.  

Οι μεταβολές στα παραπάνω μεγέθη αναμένεται να αποτυπωθούν στην έκθεση Κρατικού Προϋπολογισμού 2022 τον Νοέμβριο του 2021. Ωστόσο, μια πρώτη εικόνα για την πολιτική του 2022 αντλούμε από το Προσχέδιο (04.10.2021). Ειδικότερα, το 2021 η οικονομία θα παρουσιάσει έλλειμμα -€17,7 δισεκ., μέγεθος που αναμένεται να περιοριστεί το 2022 στα -€6,8 δισεκ. (-3,6% του ΑΕΠ). Το 2022 το πρωτογενές ισοζύγιο (κατά ESA) θα διαμορφωθεί στο -1,1% του ΑΕΠ, ενώ και για το 2022 υπάρχει άρση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τους όρους ενισχυμένης εποπτείας στο 3,5% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος το 2022 αναμένεται να  διαμορφωθεί στα €355 δισεκ. (190,4% του ΑΕΠ) από €350 δισεκατομμύρια το 2021.

Το Σεπτέμβριο, οι αυξήσεις τιμών σε ενέργεια και διατροφή οδήγησαν τον εθνικό πληθωρισμό στο 2,2% (Σεπτ.20: -2,0% YoY). Στο πλαίσιο αυτό, ο δομικός πληθωρισμός συνεχίζει να υπολείπεται σημαντικά τον αντίστοιχο γενικό και να διαμορφώνεται σε  οριακά θετικά επίπεδα  (0,1%).
 
Διεθνείς Εξελίξεις

O πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανόδου των τιμών ενέργειας και άλλων πρώτων υλών. Η Fed αναμένεται να ξεκινήσει το tapering μέχρι τα τέλη του 2021 και να το ολοκληρώσει στα μέσα του 2022. Επιπλέον, είναι πιθανή η αύξηση του επιτοκίου μέχρι τα τέλη του 2022.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός επίσης διαμορφώνεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το πρόβλημα των πολύ ακριβών ενεργειακών πόρων είναι πολύ σοβαρό στην περίπτωση της Ευρωζώνης καθώς οι ενεργειακές ανάγκες καλύπτονται κυρίως με εισαγωγές. 

Επομένως, αναμένεται να ασκηθεί αρνητική επίδραση στους οικονομικούς δείκτες καθώς πλησιάζουμε στη χειμερινή περίοδο που οι ενεργειακές ανάγκες είναι αυξημένες.  

Στην Κίνα, τα στοιχεία προμηνύουν σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης παράλληλα με τα σοβαρά προβλήματα σε μεγάλες εταιρίες του κατασκευαστικού τομέα. 

 

  

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Παραμένει στην πρώτη θέση μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

Την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, ελληνικών και ξένων, διατηρεί η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με...

Αίθουσες ρομποτικής σε Αλεξανδρούπολη και Σουφλί από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και τη Skroutz

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»: « Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας»

Με νέα δώρα και αυτή την εβδομάδα η COSMOTE συνεχίζει την αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά Χριστούγεννα

Για την δεύτερη εβδομάδα η COSMOTE προσφέρει: δωρεάν 1500 λεπτά προς κινητά από το σταθερό, για όλους τους συνδρομητές -οικιακούς & εταιρικούς εκπτωτικό κουπόνι 4€ για...