Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Για ποιες παραβάσεις χάνεις για πάντα το δίπλωμα οδήγησης - Τι προβλέπει ο ΚΟΚ

Σε περίπτωση που ένας οδηγός αποδειχθεί ανεπίδεκτος μαθήσεως, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει τη λύση. Απώλεια της άδειας οδήγησης για πάντα.

Αυτοκίνητο

Πραγματικό χάος θα επικρατούσε στους δρόμους αν απουσίαζαν οι κανόνες που διέπουν την οδηγική μας συμπεριφορά και έχουν θεσπιστεί προκειμένου να αποτρέπεται η έκθεση των συμπολιτών μας σε κίνδυνο.

Τα όποια όρια θέτονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος εξηγεί τις υποχρεώσεις των οδηγών, ορίζοντας ποινές για την μη τήρησή τους.

Δεν έχουν, ωστόσο, όλες οι ποινές την ίδια αυστηρότητα, μιας και κριτήριο αποτελεί η επικινδυνότητα της παράβασης. Πολλές παραβάσεις τιμωρούνται απλά με διοικητικό πρόστιμο, ενώ σε κάποιες άλλες ο πέλεκυς πέφτει βαρύς, καθώς υπό το υφιστάμενο καθεστώς ενδέχεται να οδηγήσουν στη δια βίου απώλεια της άδειας οδήγησης.

Για να χάσει κάποιος το δίπλωμά του, στερούμενος για πάντα το δικαίωμα να κάθεται πίσω από το τιμόνι, πρέπει να υποπέσει κατ’ εξακολούθηση στις λεγόμενες σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, ήτοι να τελέσει κάποια εκ των παρακάτω τρεις φορές μέσα σε διάστημα πέντε ετών.

  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Πινακίδα ΣΤΟΠ, ερυθρός σηματοδότης
  • Επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού, τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων
  • Προσπέραση οχημάτων
 

«Σε περίπτωση διάπραξης των παραβάσεων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, των παραβάσεων της πινακίδας Ρ-2( το STOP) και του ερυθρού σηματοδότη, των παραβάσεων που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων (κόντρες, παντιλίκια κ.α.), καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται δια βίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Peugeot Motocycles στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας

Οι επισκέπτες της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας 2024, στο περίπτερο της Peugeot Motocycles θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη νέα γενιά του Django καθώς και το νέο PM-03 που έρ...

Φόρτωση άρθρων...