Παρασκευή
24 Μαΐου 2024

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Ποια καθημερινή οδηγική συνήθεια τιμωρείται με πρόστιμο

Οι συνθήκες κίνησης αναγκάζουν πολλές φορές τους οδηγούς να καταφύγουν σε παράνομους ελιγμούς. Ας δούμε ποια οδηγική συνήθεια τιμωρείται με υψηλό πρόστιμο

Αυτοκίνητο

Η κίνηση στις μεγάλες πόλεις της χώρας μας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς λόγω ρυμοτομίας, χώρου και εκπαίδευσης των οδηγών και των ιδιοκτητών Ι.Χ. που σταθμεύουν όπου βρουν, ο ήπιος και στρωτός τρόπος οδήγησης πάει περίπατο από την πλειονότητα των χρηστών του δρόμου.

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος, πάνω στον πανικό ή την απροσεξία του, θα σταματήσει στην δεξιά λωρίδα του δρόμου και θα βάλει όπισθεν γιατί ξέχασε να βγει στην έξοδο που ήθελε ή να στρίψει στο στενό που τον βόλευε. Όπως αντιλαμβάνεστε, το να “πληρώσουν” οι ίδιοι το λάθος τους και να βγουν στην επόμενη έξοδο ή να στρίψουν στο επόμενο στενό, δεν τους περνά από το μυαλό και τελικά την “πληρώνουμε” όλοι μαζί.

Θα πρέπει λοιπόν να ξαναθυμηθούμε ότι η οπισθοπορεία, με κάποιες εξαιρέσεις, απαγορεύεται ρητά από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Σύμφωνα με το άρθρο 22, απαγορεύεται η προς τα πίσω κίνηση των οχημάτων, με εξαίρεση τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η προς τα εμπρός κίνηση είναι αδύνατη ή γίνεται ελιγμός στάθμευσης, καθώς και στις περιπτώσεις εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ο οδηγός που κάνει όπισθεν τιμωρείται με πρόστιμο 80 ευρώ.

Τέλος, ο Κ.Ο.Κ. είναι ακόμα πιο σκληρός όσων αφορά την οπισθοπορεία σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας και σήραγγες, καθώς ο οδηγός που θα την πραγματοποιήσει με το όχημά του τιμωρείται με πρόστιμο 700 ευρώ, μιας και αυξάνεται κατακόρυφα η πιθανότητα να προκληθεί δυστύχημα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Volvo Saracakis: Test Drive Event στην Καλαμάτα

Η Volvo Saracakis θα είναι Μεγάλος Χορηγός του Διεθνούς Meeting άλματος εις μήκος Tsatoumas Street Long Jump που διοργανώνεται την Τρίτη 21 Μαΐου 2024 στην κεντρική πλατεία της Καλ...

Φόρτωση άρθρων...