Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Μπορεί ένας πεζός να τιμωρηθεί επειδή πέρασε με αναμμένο κόκκινο;

Οι πεζοί προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά και “υποχρεώσεις” για την ασφάλεια όλων

Αυτοκίνητο

Μπορεί σε μερικούς να ακούγεται ακόμη και περίεργο αλλά ο Κ.Ο.Κ. έχει κανόνες κυκλοφορίας και για τους πεζούς που αποτελούν την πλέον ευάλωτη ομάδα χρηστών των δρόμων.

Σύμφωνα και με αυτόν, οι πεζοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια ή τα ειδικά γι’ αυτούς ερείσματα. Στην περίπτωση που το παραπάνω για κάποιο λόγο δεν είναι δυνατό ή προκαλεί δυσχέρεια στους υπόλοιπους χρήστες του πεζοδρομίου (αν για παράδειγμα μεταφέρουν κάποιο ογκώδες αντικείμενο ή κινούνται σε πομπή, ή χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο), οι πεζοί μπορούν να χρησιμοποιούν και το οδόστρωμα, λαμβάνοντας ωστόσο τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Οι πεζοί δεν επιτρέπεται να υπερπηδήσουν εμπόδια π.χ. νησίδες, στηθαία και κιγκλιδώματα που έχουν τοποθετηθεί από τις αρμόδιες αρχές για ειδικούς λόγους, καθώς αυτά τα εμπόδια συνήθως σημαίνουν απαγόρευση εισόδου του πεζού στην αποκλεισμένη επιφάνεια της οδού.

Επίσης, οι πεζοί που αναγκαστικά χρησιμοποιούν το οδόστρωμα είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να βαδίζουν αντίθετα με την κατεύθυνση της κυκλοφορίας και φυσικά όσο πιο κοντά γίνεται στο άκρο του οδοστρώματος.

Για τη διάσχιση ενός δρόμου, οι πεζοί επιβάλλεται να χρησιμοποιούν τις διαβάσεις, εφόσον αυτές υπάρχουν και αν υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες, τότε πρέπει να συμμορφώνονται με τις εκάστοτε ενδείξεις τους. Παράλληλα, εάν υπάρχει τροχονόμος, θα πρέπει να υπακούν στις υποδείξεις του.

Η διάσχιση του δρόμου, σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., θα πρέπει να γίνεται κάθετα, χωρίς βραδυπορία και χωρίς αδικαιολόγητες στάσεις. Οι πεζοί που παραβαίνουν τις παραπάνω διατάξεις τιμωρούνται με πρόστιμο 40 ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...