Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Νέα χρεοκοπία για αυτοκινητοβιομηχανία - Ποιους χτύπησε η κατάρα της Saab

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας έχει φτάσει η εταιρεία η οποία ανέλαβε να φέρει και πάλι στη ζωή τη Saab, αποκτώντας κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία της σουηδικής φίρμας

Αυτοκίνητο

Η είδηση ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Saab θα περνούσαν σε μια εταιρεία, η οποία με κινεζικά κεφάλαια θα επιχειρούσε να κρατήσει ζωντανή τη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία δημιούργησε προσδοκίες και μάλιστα υψηλές για το μέλλον ενός κατασκευαστή που έχει αφήσει το δικό του στίγμα στον κόσμο της αυτοκίνησης.

Η συνέχεια, βέβαια, δεν ήταν ανάλογη, καθώς πολύ σύντομα η Saab πέρασε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, μιας και το φιλόδοξο πλάνο της National Electric Vehicle Sweden σχετικά με την αναβίωση της σουηδικής φίρμας δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το 2019 η NEVS -ιδιοκτήτης της Saab- θα αλλάξει χέρια, ωστόσο, ούτε αυτό αποδείχθηκε ικανό για να αναστρέψει την πορεία της σουηδικής φίρμας προς τη χρεοκοπία.

Σχεδόν 11 χρόνια μετά τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της Saab στη NEVS, η σουηδική εταιρεία περνά πλέον στη διαδικασία πτώχευσης, όντας αναγκασμένη να προχωρήσει στην απόλυση 320 από τους 340 υπαλλήλους της.

«Με μεγάλη λύπη, σήμερα σας ενημερώνουμε ότι η NEVS θα τεθεί πλέον σε κατάσταση αδρανοποίησης, που σημαίνει ότι θα αναγκαστούμε να μειώσουμε όλα τα έξοδα και να προχωρήσουμε σε απολύσεις σε όλους τους τομείς της εταιρείας», δήλωσε ο επικεφαλής της NEVS, αποκαλύπτοντας ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από τις άκαρπες διαπραγματεύσεις με την κινεζική Evergrande, η οποία όπως όλα δείχνουν διακόπτει τη χρηματοδότηση.

Μάλιστα υπήρχε η πληροφορία η NEVS είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με έναν νέο επενδυτή, ωστόσο, κρίνοντας από το γεγονός ότι η εταιρεία περνά πλέον σε καθεστώς πτώχευσης, προφανώς η αναζήτηση νέων κεφαλαίων δεν ήταν επιτυχής. 

Η NEVS είχε ξεκινήσει το 2012 την παραγωγή ενός ηλεκτροκίνητου Saab 9-3, ενώ το 2019 απέκτησε και το 20% της Koenigsegg δαπανώντας για τον σκοπό αυτό το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια, βέβαια, η Koenigsegg εξαγόρασε τις μετοχές που είχε αποκτήσει η NEVS μηδενίζοντας τη συμμετοχή της στην εταιρεία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...