Δευτέρα
20 Μαΐου 2024

Αγκινάρες στιφάδο

Μαγειρική
Για 4 άτομα

Προετοιμασία:30'

Μαγείρεμα: 1:20'

Υλικά

12 αγκινάρες φρέσκες, καθαρισμένες
χυμό από 1 λεμόνι
100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
300γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο, χωρίς φλούδα, ολόκληρα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
200ml κρασί κόκκινο ξηρό
500ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
1 ξυλάκι κανέλα
5 κόκκους μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο, κρύο, αλατισμένο νερό βάζετε τις αγκινάρες και το χυμό λεμονιού και τις βράζετε για περίπου 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Τις ρίχνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.

Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια για στιφάδο, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα για 3-4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό μέχρι να βγάλει το άρωμά του.

Ρίχνετε τις στραγγισμένες αγκινάρες και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά. Σβήνετε με το κρασί και μαγειρεύετε για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Κατόπιν, ρίχνετε το ζωμό, τα ντοματάκια, την κανέλα, το μπαχάρι, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.

Αφήνετε το φαγητό να πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε με καπάκι και σιγομαγειρεύετε για 45 λεπτά, μέχρι οι αγκινάρες και τα κρεμμυδάκια να μαλακώσουν.

Δοκιμάζετε και προσθέτετε ανάλογο αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρετε το φαγητό αμέσως και συνοδεύετε με φέτα (αν δεν νηστεύετε) και χωριάτικο ψωμί.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χοιρινά σουβλάκια σε BBQ

Για 8 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 1+½ κιλό χοιρινό κρέας σπάλα - Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη - Λεμόνια για το τέλος Εκτέλεση 1. Πλένουμε...

Τάρτα με σπανάκι, μπέικον και ανθότυρο

Για 12 άτομα Ετοιμασία: 50 λεπτά Μαγείρεμα: 25 λεπτά Υλικά Για τη ζύμη - 325 γραμμάρια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) - 175 γραμμάρια βούτυρο (σε μικρά κομμάτια) ...

Χοιρινή τηγανιά με γραβιέρα

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 5 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 1+½ κιλό χοιρινό μπούτι (σε μεγάλες μπουκιές) - 5 πιπεριές Φλωρίνης (σε λωρίδες) - 250 γραμμάρια γραβιέ...

Φόρτωση άρθρων...