Πέμπτη
09 Μαΐου 2024

Φραντζολάκια πολυτελείας

Μαγειρική

Για 10 κομμάτια

Ετοιμασία: 20 λεπτά (+αναμονή για το φούσκωμα)

Μαγείρεμα: 25 λεπτά

Υλικά

- 620 γραμμάρια δυνατό αλεύρι (για τσουρέκια)

- 200 ml φρέσκο γάλα (χλιαρό)

- 200 ml χλιαρό νερό

- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γραμμάρια)

- 1 κουταλάκι σούπας ελαιόλαδο

- 1 κουταλάκι αλάτι

- 4 κουταλάκια ζάχαρη (25 γραμμάρια)

- 1 αυγό (για το άλειμμα) διαλυμένο σε λίγο νερό

- Σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Σε κατσαρολίτσα, βάζουμε το γάλα μαζί με το νερό να ζεσταθούν ελαφρώς. Παίρνουμε μια λεκάνη, όπου θα χωρέσουν όλα μας τα υλικά και ρίχνουμε το χλιαρό γάλα με το νερό, προσθέτουμε τη μαγιά με την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν.

Σκεπάζουμε κατόπιν με σελοφάν και αφήνουμε το μείγμα από 5 έως 20 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

  1. Στο μείγμα με την ενεργοποιημένη μαγιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι με το αλάτι.

Ξεκινάμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ωραία μαλακή ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε με σελοφάν και αφήνουμε τη ζύμη, σε ζεστό χώρο του σπιτιού, να διπλασιαστεί σε όγκο.

  1. Με το χέρι, σαν γροθιά, ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι και το ζυμώνουμε για 2 λεπτά περίπου στον πάγκο εργασίας. Στη συνέχεια, πλάθουμε ένα χοντρό κορδόνι και το χωρίζουμε σε 9 με 10 μπάλες.

Κάθε μπαλάκι μπορούμε να το πλάσουμε σε ότι σχέδιο θέλουμε, όπως σε μπαλίτσες για να σχηματίσουμε μαργαρίτα ή σε κορδόνι για να του δώσουμε την κλασική του μορφή.

Το τυλίγουμε έπειτα ρολό, με το κλείσιμο της ζύμης από κάτω, κλείνουμε και τα πλαϊνά και το γυρίζουμε επίσης από κάτω. Τα αραδιάζουμε έπειτα σε στρωμένη με λαδόκολλα λαμαρίνα και τα αφήνουμε πάλι σε ζεστό χώρο να φουσκώσουν.

  1. Όταν είμαστε πλέον έτοιμοι, αλείφουμε προσεκτικά τα φρατζολάκια με το αραιωμένο αυγό, τα πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 20-25 λεπτά.

Έπειτα, βγάζουμε τη λαμαρίνα από το φούρνο και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Αν θέλουμε, μπορούμε να τα κλείσουμε πολύ καλά σε σακούλες τροφίμων, να τα βάλουμε στην κατάψυξη και όποτε θελήσουμε να τα βγάλουμε να ξεπαγώσουν και να έχουμε φρέσκα φραντζολάκια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πατατόσουπα βελουτέ

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 50 λεπτά Υλικά - 700 γραμμάρια πατάτες (σε μεγάλους κύβους) - 2 πράσα (σε ροδέλες) - 3 μικρά καρότα (σε φετούλες) - ...

Φόρτωση άρθρων...