Παρασκευή
05 Δεκεμβρίου 2025

Γαλατόπιτα ηπειρώτικη

Μαγειρική
Για ταψί 30 εκατοστών

Ετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 45 λεπτά

Υλικά

- 2 λίτρα φρέσκο γάλα
- 2+½ φλιτζάνια τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
- 2+½ φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλούδα λεμονιού
- 2 βανίλιες
- 4 αυγά
- 2 κουταλάκια σούπας βούτυρο

Για το γαρνίρισμα

- 3 κουταλάκια σούπας ζάχαρη
- Μισό κουταλάκι γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

1. Σε κατσαρόλα, βράζουμε το φρέσκο γάλα με το μισό φλιτζάνι ζάχαρη, το βούτυρο και με τη φλούδα του λεμονιού. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.

Όταν δέσει το μείγμα, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Κατόπιν, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες και τα ρίχνουμε μέσα όσο το μείγμα είναι ακόμη ζεστό, ανακατεύοντας γρήγορα με σύρμα.

2. Σε βουτυρωμένο ταψί 30 εκατοστών αδειάζουμε το παχύρευστο μείγμα, αφού έχουμε αφαιρέσει τη φλούδα του λεμονιού και ψήνουμε στους 170 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, σε αντιστάσεις, για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας.

Όταν πλέον είναι έτοιμη, την κόβουμε σε κομμάτια, μπακλαβαδωτά και τη πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μανιταρόσουπα με κρασί

Για 2-3 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 20 λεπτά Υλικά - 6 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών (ή κοτόπουλου) - 1 φλιτζάνι αποξηραμένα μανιτάρια - 1 φλιτζανάκι ελαιόλα...

Αγκινάρες παπουτσάκια

Για 2-3 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά - 5 καρδιές αγκινάρας (καθαρισμένες, στα δύο) - Μισό κιλό κιμάς μοσχαρίσιος - 1 μεγάλο ψιλοκομμένο ξερ...

Γιουβέτσι με μανιτάρια

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 5 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 1 πακέτο κριθαράκι (μέτριο) - 600 γραμμάρια μανιτάρια σε φέτες - 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) ...

Φόρτωση άρθρων...