Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Γεμιστή γαλοπούλα

Μαγειρική

Για 8-10 άτομα

Ετοιμασία: 40 λεπτά

Μαγείρεμα: 200 λεπτά

Υλικά

- 1 μεγάλη γαλοπούλα (περίπου 3 κιλά)

Για την επάλειψη

- 1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο βούτυρο

- 1 φλιτζανάκι του καφέ μέλι

- 1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί

- Πιπέρι, γλυκιά πάπρικα

Για τη γέμιση

- 800 γραμμάρια ανάμεικτος κιμάς

- 2 ξερά λιωμένα κρεμμύδια

- 4 κουταλάκια σούπας φρέσκο βούτυρο

- 2-3 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο

- 1 φλιτζανάκι του καφέ κουκουνάρια (καβουρδισμένα)

- 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι νιχάκι

- 20 κάστανα (καθαρισμένα)

- 2-3 κουταλάκια σούπας ψιλοκομμένος άνηθος

- Μισό κουταλάκι κανέλα (σε σκόνη)

- Μισό κουταλάκι μπαχάρι (σε σκόνη)

- 1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα

- 1 κουταλάκι σούπας ζάχαρη

- Αλάτι, μπόλικο πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζω πρώτα τη γέμιση για τη γαλοπούλα, ζεσταίνοντας σε κατσαρόλα το βούτυρο με το ελαιόλαδο και σοτάροντας τα κρεμμύδια έως ότου χρυσίσουν. Έπειτα, αδειάζω τον κιμά, τον αναμειγνύω καλά με τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας συνέχεια και σβήνω με το κρασί, αφήνοντας το μείγμα να πάρει βράση.

Προσθέτω τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, αλατίζω και αφού ανακατέψω καλά, ρίχνω το ρύζι. Μαγειρεύω με ανοιχτό το καπάκι για 4-5 λεπτά και προσθέτω τα κάστανα, τα κουκουνάρια, ανακατεύω και τελειώνω με τον άνηθο. Ανακατεύω για τελευταία φορά, αφήνω να φύγουν τα περιττά υγρά και να μείνει η γέμιση χυλωμένη και αποσύρω.

Αφού πλύνω πολύ καλά τη γαλοπούλα, την αλατοπιπερώνω σχολαστικά με το χέρι εσωτερικά και εξωτερικά. Έπειτα, γεμίζω με τη γέμιση το εσωτερικό της και ράβω το άνοιγμα με φυτική κλωστή (της αγοράς) ώστε να αντέξει στη μεγάλη θερμοκρασία.

Πριν τη ψήσω, τη περνάω ολόκληρη με μια σάλτσα που φτιάχνω ζεσταίνοντας και λιώνοντας το βούτυρο σε κατσαρολάκι. Έπειτα, το αδειάζω σε μπολ και προσθέτω λίγο κόκκινο κρασί, μέλι, πιπέρι και λίγη γλυκιά πάπρικα.

Ενώνω τα υλικά χτυπώντας τα σαν τα αυγά και με το μείγμα περνάω σχολαστικά όλο το πουλί. Όση επικάλυψη περισσέψει θα την χρησιμοποιήσω ξανά μετά.

Βάζω τη γεμιστή γαλοπούλα σε μεγάλο ταψί, τη σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και τη ψήνω συνολικά για 3 με 3+½ ώρες, ανάλογα και με το μέγεθος της.

Στις 2+½ ώρες της αφαιρώ το αλουμινόχαρτο για να για πάρει χρώμα και εξωτερικά, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα την περιχύνουμε με τη σάλτσα που έχει περισσέψει ώστε να μην ξεραθεί.  

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τούρτα ζυμαρικών με κιμά

Για 6 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 50 λεπτά Υλικά - 500-600 γραμμάρια ζυμαρικά ριγκατόνι ή πένες - Μισό κιλό μοσχαρίσιος κιμάς - 3-4 ντομάτες (ή 250 γραμμ...

Πικάντικες τυροφλογέρες

Για 16+ κομμάτια Ετοιμασία: 15 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 4 φύλλα για χωριάτικες πίτες, σε τετράγωνα κομμάτια 10x10 εκατοστά - 150 γραμμάρια λιαστές ντομάτες ...

Γαριδοκροκέτες

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 20 λεπτά Υλικά - 700 γραμμάρια μεγάλες γαρίδες (φρέσκες ή κατεψυγμένες) - 1 ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι - 2 κουταλάκια σο...

Φόρτωση άρθρων...