Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Γίγαντες με χταπόδι στο φούρνο

Για 4 άτομα

Ετοιμασία: 40 λεπτά

Μαγείρεμα: 70 λεπτά

Υλικά

- Μισό κιλό γίγαντες

- 1 μέτριο, φρέσκο χταπόδι (ή κατεψυγμένο)

- 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

- 4-5 πιπεριές Φλωρίνης (σε ροδέλες)

- 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

- 2 σκελίδες σκόρδου (ψιλοκομμένες)

- 3-4 δαφνόφυλλα

- 1 κουταλάκι γλυκού μέλι

- Μισό κιλό ντομάτες (τριμμένες)

- 1 ματσάκι μαϊντανός (ψιλοκομμένο)

- 1 φλιτζάνι τσαγιού λευκό ξηρό κρασί

- 1 κουταλάκι σούπας πελτές ντομάτας (αραιωμένος σε 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό)

- Μισό κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

- Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Από την προηγουμένη, βάζουμε τα φασόλια σε μπολ με νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν όλο το βράδυ. Την επομένη, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν σε μέτρια φωτιά, μαζί με τα φύλλα δάφνης, για μία περίπου ώρα.

2. Πλένουμε το χταπόδι σε άφθονο τρεχούμενο νερό, αφαιρούμε το στόμα, τα μάτια και την κουκούλα (μπορείτε να ζητήσετε και από τον ψαρά να το κάνει, αν είναι φρέσκο) και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μαζί με το μέλι, για 30 με 35 λεπτά (χωρίς νερό, θα βγάλει από μόνο του).

Όταν μαλακώσει αρκετά, το αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τέλος, το αφήνουμε στην άκρη, μαζί με τη σάλτσα του, καλά σκεπασμένο.

3. Σουρώνουμε τα φασόλια, αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε μεσαίο ταψάκι, απλώνουμε τους γίγαντες. Βάζουμε σε μπολ τις ντομάτες, τριμμένες, τις πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε ροδέλες, το μαϊντανό, το σκόρδο και το κρεμμύδι, όλα ψιλοκομμένα, τα δαφνόφυλλα, το ελαιόλαδο, το κρασί, το χταπόδι μαζί με τη σάλτσα του και αλατοπιπερώνουμε.

Αναμειγνύουμε καλά τα υλικά, τα προσθέτουμε στο ταψί με τους γίγαντες και ανακατεύουμε ελαφρά να πάνε παντού στο σκεύος. Προσθέτουμε δύο φλιτζάνια νερό και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για κάτι λιγότερο από 1 ώρα.

Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό μαζί με τη ζάχαρη. Ψήνουμε για άλλη μισή ώρα περίπου, δοκιμάζουμε και βγάζουμε το ταψί από το φούρνο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λούλα κεμπάπ

Για 7-8 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 20+ λεπτά Υλικά - 1 κιλό αρνίσιος κιμάς από το ψυγείο - 600 γραμμάρια χοιρινός κιμάς από το ψυγείο - 1 καυτερή πιπερι...

Γκιουζλεμέδες με φέτα

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 20 λεπτά Υλικά Για τη ζύμη - 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο - 2 φλιτζάνια νερό - 3-4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ...

Γίγαντες με χταπόδι στο φούρνο

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 40 λεπτά Μαγείρεμα: 70 λεπτά Υλικά - Μισό κιλό γίγαντες - 1 μέτριο, φρέσκο χταπόδι (ή κατεψυγμένο) - 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο - 4-5 ...

Φόρτωση άρθρων...