Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Γλυκιά κολοκυθόπιτα

Μαγειρική
Για 12 κομμάτια

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 40 λεπτά

Υλικά

- 1 πακέτο φύλλο κρούστας (για πίτες)
- 200 γραμμάρια βούτυρο (τύπου Βιτάμ)
- 700 γραμμάρια τριμμένη κίτρινη κολοκύθα (σε χοντρό τρίφτη)
- 350 γραμμάρια χοντροκομμένη καρυδόψιχα
- 1 κουταλάκι σούπας τριμμένη κανέλα
- Μισό φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
- 60 γραμμάρια μέλι

Για το σιρόπι

- 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
- 3 κουταλάκια σούπας μέλι
- Μισό φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

Εκτέλεση

1. Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει, ζεματάμε το κολοκύθι που προηγουμένως τρίψαμε στο χοντρό τρίφτη. Το αφήνουμε έπειτα σε σουρωτήρι να στραγγίξει από τα υγρά.

Σε τηγάνι, ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το στραγγισμένο κολοκύθι αφήνοντας το για 10 λεπτά και ανακατεύοντας κάθε τόσο. Κατόπιν, σε μεγάλο μπολ, αδειάζουμε το σοταρισμένο κολοκύθι μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας πολύ καλά ώσπου να ενωθεί η γέμιση.

2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε βουτυρωμένο ταψάκι 34x26 εκατ. απλώνουμε 6 φύλλα κρούστας, ρίχνουμε τη γέμιση της πίτας και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα.

Θα πρέπει να βουτυρώνουμε το κάθε φύλλο χωριστά καθώς το απλώνουμε και ότι περισσεύει από τα πλάγια του ταψιού να το διπλώνουμε προς τα μέσα.

Με μαχαιράκι, χαράσσουμε τη πίτα σε μερίδες, πασπαλίζουμε με λίγο νεράκι από πάνω και ψήνουμε για 40 λεπτά στη μεσαία σχάρα στους 170 βαθμούς.

Σε κατσαρολάκι, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας για 5 λεπτά τα υλικά της συνταγής μας.

Όταν η έτοιμη πίτα μας έχει πλέον κρυώσει την περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι αφήνοντας το να πάει παντού και να μελώσει η κολοκυθόπιτα μας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κουνέλι κρασάτο

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 80 λεπτά Υλικά - 1 μεγάλο κουνέλι - Αλεύρι (όσο πάρει) - 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο - 6-7 κουταλάκια σούπας κονιάκ ...

Κασερόπιτα

Ετοιμασία: 15 λεπτά Μαγείρεμα: 45 λεπτά Υλικά - 500 γραμμάρια κασέρι πικάντικο (π.χ. Μυτιλήνης) (σε φέτες) - 250 γραβιέρα γραβιέρα Νάξου (ή Κρήτης) (τριμμένη) - 1 πα...

Φόρτωση άρθρων...