Παρασκευή
26 Δεκεμβρίου 2025

Καλαμαράκια με πιπεριά και γραβιέρα

Μαγειρική
Για 4-5 άτομα

Ετοιμασία: 10΄

Μαγείρεμα: 60΄

Υλικά

-1 κιλό καλαμαράκια (σχετικά μεγάλα) (καθαρισμένα)

- 2 ντομάτες (στα τέσσερα)

- Ψίχα από 2 λεμόνια

- 200 γρ. πιπεριές Φλωρίνης

- 200 γρ. ψίχα μουσκεμένου ψωμιού

- 150 γρ. γραβιέρα σε κυβάκια

Για το ταψί

- 7-8 πατάτες (σε φέτες)

- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

- 90-100 γρ. μαραθόριζα (σε μικρά κυβάκια)

- 2 ντομάτες (στα τέσσερα), ψίχα από 1 λεμόνι

- 4 αστεράκια γλυκάνισο

- 1 φλιτζανάκι ζωμός κοτόπουλου (ή ανάλογο κύβο ζωμού)

- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

- 2 κουταλάκια ζάχαρη, 2 σκελίδες σκόρδο

- 1 κουταλάκι βασιλικός (ψιλοκομμένος)

Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε τις ντομάτες από τα σπόρια, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο, πολτοποιημένο σκόρδο, βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και τις ψήνουμε στο φούρνο σε αντικολλητικό ταψάκι στους 180 βαθμούς μέχρι να μαραθούν (40’).

Ψήνουμε έπειτα τις πιπεριές Φλωρίνης στους 180 βαθμούς στο φούρνο, αφαιρούμε το φλοιό τους και τις κόβουμε σε λωρίδες. Βράζουμε τα κυβάκια μαραθόριζας σε ζεματιστό νερό (5’) και έπειτα τα ρίχνουμε στο τηγάνι με μια κουταλιά βούτυρο και λίγη ζάχαρη για να καραμελώσουν.

Βάζουμε σε μπολ τις πιπεριές, το ψωμί, τις μισές ντομάτες, τα κυβάκια από την γραβιέρα, τα ποδαράκια από τα καλαμάρια (ψιλοκομμένα), το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε.

2. Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί τις πατάτες, το κρεμμύδι, τις υπόλοιπες ντομάτες, τη μαραθόριζα, την ψίχα λεμονιού, το γλυκάνισο, λίγο ζωμό από κοτόπουλο και αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε προσεκτικά τα καλαμαράκια, τα αλατίζουμε και τα τοποθετούμε πάνω στα λαχανικά.

Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς. Αν τα καλαμάρια βγάλουν υγρά, τα αδειάζουμε σε μικρό τηγάνι και τα βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ψαρόσουπα

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 1 κιλό σκορπίνες, σπάροι, κεφαλόπουλα κ.ά. (για κακαβιά) - 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια (καθαρισμένα, ολόκληρα...

Τυρόπιτα με φύλλο κανταΐφι

Για ταψί 38Χ28 εκατοστά Ετοιμασία: 20 λεπτά (με επιπλέον αναμονή) Μαγείρεμα: 50 λεπτά Υλικά - 500 γραμμάρια φύλλο κανταΐφι - 300 γραμμάρια φέτα (τριμμένη) - 300 ...

Οσομπούκο αλά μιλανέζε

Για 4-5 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 100 λεπτά Υλικά - 1.000-1.200 γραμμάρια μοσχαρίσιο ποντίκι (σε μεσαία κομμάτια) - 3 κουταλάκια σούπας αλεύρι για όλες τι...

Φόρτωση άρθρων...