Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Κοτόπιτα με χωριάτικο φύλλο

Μαγειρική
Για 20+ κομμάτια

Ετοιμασία: 45 λεπτά

Μαγείρεμα: 45 λεπτά

Υλικά

Για το φύλλο

- Μισό κιλό αλεύρι (όλες οι χρήσεις)
- 2 κουταλάκια αλάτι
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά ξίδι
- 1 κούπα χλιαρό νερό (ή όσο χρειαστεί για να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή)
- Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο (ή και τα δυο μαζί) (για το άλειμμα των φύλλων)
- Αλεύρι (για το άνοιγμα των φύλλων)

Για τη γέμιση

- 2 κομμάτια στήθος κοτόπουλου

- 2 πιπεριές (πράσινη και κόκκινη)
- 1 ντομάτα (προαιρετικά)
- 200 γραμμάρια μανιτάρια (σοταρισμένα σε λίγο ελαιόλαδο)
- 150 γραμμάρια τριμμένο τυρί γκούντα
- Μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη)

Εκτέλεση

1. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι σε λεκανίτσα. Σε κανάτα, ρίχνουμε το χλιαρό νερό, το ξίδι, το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε έπειτα τα υγρά υλικά στο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια μαλακιά ζύμη (ίσως χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον νερό).

Αφού πλάσουμε το ζυμάρι, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Έπειτα, χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλάκια, γύρω στα 70-80 γραμμάρια το καθένα και τα πλάθουμε για να γίνουν στρόγγυλα ώστε να μας βοηθήσουν στο άνοιγμα των φύλλων.

Πασπαλίζουμε τον πάγκο με λίγο αλεύρι, αραδιάζουμε τα μπαλάκια ζύμης και τα σκεπάζουμε με πετσέτα, αφήνοντας τα για 20 λεπτά μέχρι να αναπτυχθεί η γλουτένη, να μαλακώσει το ζυμάρι και να ανοίγει πιο εύκολα η ζύμη.

2. Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια και το βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό, αφήνοντας το να πάρει βράση. Έπειτα, το αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Πλένουμε τις πιπεριές, τις κόβουμε και τις περνάμε από μπλέντερ.

Κόβουμε τη ντομάτα σε ροδέλες. Περνάμε και το κοτόπουλο από το μπλέντερ. Σε λεκάνη, ρίχνουμε το κοτόπουλο, τα μπαχαρικά, σε ποσότητες ανάλογα με τα γούστα μας, τα σοταρισμένα μανιτάρια, τις πιπεριές, τη ντομάτα, το κασέρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.

3. Παίρνουμε ένα-ένα μπαλάκι ζύμης και το ανοίγουμε, ρίχνοντας αλεύρι για να μην μας κολλάει. Σε αυτό το στάδιο ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη γύρω στα 15 εκατοστά σε διάμετρο. Κάθε φύλλο που ανοίγουμε το βάζουμε στην άκρη, πασπαλίζοντας την επιφάνεια του με αλεύρι.

Αφού κάνουμε το ίδιο και με τα δέκα μπαλάκια, παίρνουμε το πρώτο φύλλο που ανοίξαμε και το ανοίγουμε λίγο παραπάνω από τη διάμετρο του ταψιού μας. Έπειτα, το στρώνουμε σε λαδωμένο στρόγγυλο ταψί (ή σε τετράγωνο φούρνου) και το λαδώνουμε με
πινέλο.

Αφού ανοίξουμε και ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα 4 φύλλα, τα στρώνουμε κι αυτά στο ταψί. Ρίχνουμε έπειτα από πάνω τη γέμιση και συνεχίζουμε με τα άλλα πέντε φύλλα, που επίσης λαδώνουμε.

Το τελευταίο φύλλο, το λαδώνουμε λίγο περισσότερο από τα προηγούμενα και κόβουμε τη πίτσα σε τετράγωνες μερίδες, ψεκάζοντας την επιφάνεια της με λίγο νερό. Ψήνουμε την κοτόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 45 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ροδοκόκκινο χρώμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τάρτα με σπανάκι, μπέικον και ανθότυρο

Για 12 άτομα Ετοιμασία: 50 λεπτά Μαγείρεμα: 25 λεπτά Υλικά Για τη ζύμη - 325 γραμμάρια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) - 175 γραμμάρια βούτυρο (σε μικρά κομμάτια) ...

Φασολάκια

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 1 κιλό φασολάκια, φρέσκα μπαρμπούνια - 1 κρεμμύδι μεγάλο (ψιλοκομμένο) - 1 σκελίδα σκόρδο (σπασμένο) ...

Φόρτωση άρθρων...