Για 2-3 άτομα

Ετοιμασία: 10 λεπτά

Μαγείρεμα: 30 λεπτά

Υλικά

- 1 κιλό μεγάλες γαρίδες (καθαρισμένες)

- 2 φλιτζάνια κουσκούς

- 150 ml ελαιόλαδο

- 1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι

- 1 ψιλοκομμένο καρότο

- 1 τριμμένη σκελίδα σκόρδο

- 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο

- 3 ντομάτες (κομμένες σε τέταρτα)

- 60 ml λευκό ξηρό κρασί

- 240 ml νερό

- 1 λεμόνι (χυμός)

- 1 κουταλάκι μπούκοβο

- Λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση

1. Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε τέσσερις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Όταν κάψει καλά, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και μία τριμμένη σκελίδα σκόρδο, σοτάροντας τα υλικά μέχρι να μαλακώσουν.

Όταν συμβεί αυτό, ρίχνουμε τις ντομάτες και το κρασί και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να πάρουν μια γερή βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για 10 λεπτά, με ανοιχτό καπάκι.

Όταν εξατμιστούν τα πολλά υγρά, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε τα λαχανικά να χλιάνουν. Τότε, τα αδειάζουμε σε μούλτι και τα χτυπάμε έως ότου γίνουν ένας παχύρρευστος χυλός.

2. Επαναφέρουμε το μείγμα στη κατσαρόλα, προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό και δύο κουταλιές ελαιόλαδο και περιμένουμε να ξεκινήσει ο βρασμός.

Χαμηλώνουμε τότε το μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε τα δύο φλιτζάνια κουσκούς. Σκεπάζουμε με το καπάκι και απομακρύνουμε το φαγητό από τη φωτιά. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για δέκα λεπτά, ώστε να απορροφήσει τα υγρά και στη συνέχεια ανακατεύουμε με πιρούνι για να γίνει αφράτο, αλατοπιπερώνοντας.

Σε μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο της συνταγής και σοτάρουμε τις δύο σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο. Όταν είναι αρκετά ζεστό το λάδι, προσθέτουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε για πολύ αφού δεν θέλουμε να μας γίνουν σκληρές.

Βγάζουμε μετά το τηγάνι από την φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το μπούκοβο, το μαϊντανό και σερβίρουμε τις γαρίδες με το κουσκούς.