Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι

Μαγειρική
Για 4-6 άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 45 λεπτά

Υλικά

- 1 μεγάλο λάχανο, περίπου 3.800 γραμμάρια
- 1 μεγάλο πράσο (ψιλοκομμένο)
- 3 ξερά κρεμμύδια (τριμμένα)
- 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1 πιπεριά Φλωρίνης (κομμένη σε μικρά καρέ)
- Μισό ματσάκι μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
- Μισό ματσάκι άνηθος (ψιλοκομμένος)
- Λίγος φρέσκος δυόσμος (ψιλοκομμένο) (3 κουταλάκια σούπας)
- 350 γραμμάρια ρύζι καρολίνα
- 100 ml ελαιόλαδο (για το τηγάνι)
- 350 ml νερό (για το τηγάνι)
- 50 ml ελαιόλαδο (για την κατσαρόλα)
- Αλάτι, πιπέρι
- Χυμός από 2 λεμόνια
- 2 κουταλάκια σούπας κορν φλάουρ

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε πρώτα το λάχανο. Κόβουμε το κοτσάνι, αφαιρούμε τα πρώτα φύλλα και το βάζουμε σε βραστό νερό να το ζεματίσουμε, με την κομμένη πλευρά του προς τα κάτω, αφήνοντας το λάχανο να μαλακώσει ελαφρά και να ανοίξουν τα φύλλα.

2. Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το πράσο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και την πιπεριά. Αφού τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά,

ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε πλέον όλα τα υλικά μαζί μέχρι να δούμε το ρύζι να γίνεται διάφανο. Τότε, προσθέτουμε το ζεστό νερό (για να μη χαλάσει ο βρασμός) και αφήνουμε τη γέμιση να μαγειρευτεί σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να σωθούν τα υγρά.

Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε που και που για να μη μας πιάσει το ρύζι. Όταν η γέμιση ετοιμαστεί, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τον άνηθο, το μαϊντανό, το δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.

3. Διαλέγουμε τα σωστά φύλλα από το βρασμένο λάχανο και κόβουμε τα κοτσάνια, τα οποία όμως δεν πετάμε αφού τα στρώνουμε στο πάτο της κατσαρόλας που θα μαγειρέψουμε τους λαχανοντολμάδες ώστε με τον βρασμό να μη μας πιάσει το φαγητό.

Στη συνέχεια, ανοίγουμε στη παλάμη μας ένα-ένα φύλλο και με κουτάλι τοποθετούμε από λίγη γέμιση, διπλώνουμε ελαφρά, παίρνουμε τα δεξιά και αριστερά πλαϊνά του φύλλου και τα διπλώνουμε προς τα μέσα, ώστε να μη μας βγει η γέμιση από το πλάι και ρολάρουμε. Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

Έπειτα, στρώνουμε με τη σειρά τους ντολμάδες, κυκλικά, τον έναν δίπλα στον άλλον, προσθέτουμε νερό, ίσα να τους καλύψουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα από πάνω τους για να μην χοροπηδούν στον μαγείρεμα, σκεπάζουμε με το καπάκι και τους αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για κάνα 45λεπτο περίπου να βράσουν.

4. Όταν βράσουν οι λαχανοντολμάδες, βάζουμε στο μούλτι τον χυμό των λεμονιών, λίγο ζουμάκι από τους ντολμάδες (με προσοχή, θα πρέπει να το αφαιρέσουμε από την κατσαρόλα), το κορν φλάουρ, χτυπάμε με κουζινικό σύρμα και επιστρέφουμε τη σάλτσα στο φαγητό.

Ανακινούμε κυκλικά την κατσαρόλα ώστε η σάλτσα να πάει παντού, βάζουμε το φαγητό πάλι στη φωτιά να πάρουν κάνα δυο βράσεις να δέσει και να πήξει η σάλτσα και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σπαγγέτι με ιταλική καρμπονάρα

Για 4-5 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 500 γραμμάρια ζυμαρικά σπαγγέτι - 1 ματσάκι φρέσκος βασιλικός (ψιλοκομμένο) - 100-150 γραμμάρια ζαμπ...

Χοιρινή τηγανιά με γραβιέρα

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 5 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 1+½ κιλό χοιρινό μπούτι (σε μεγάλες μπουκιές) - 5 πιπεριές Φλωρίνης (σε λωρίδες) - 250 γραμμάρια γραβιέ...

Γιουβέτσι με μανιτάρια

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 5 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 1 πακέτο κριθαράκι (μέτριο) - 600 γραμμάρια μανιτάρια σε φέτες - 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) ...

Φόρτωση άρθρων...