Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Μανιταρόπιτα

Μαγειρική
Για 4 άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 60 λεπτά

Υλικά

Για τη ζύμη

- 250 γραμμάρια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 125 ml νερό
- 25 ml ελαιόλαδο
- 5 γραμμάρια αλάτι
- 5 γραμμάρια ζάχαρη

Για τη γέμιση

- 80 ml ελαιόλαδο
- 500 γραμμάρια μανιτάρια (κομμένα σε φέτες)
- 3 πατάτες (τριμμένες)
- 1 ξερό κρεμμύδι (σε ψιλές φέτες)
- 2 αυγά
- Τριμμένο λευκό τυρί (κοπανιστή Μυκόνου ή ξινομυζήθρα Κρήτης ή όποιο άλλο)
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι

Εκτέλεση

1. Σε μπασίνα, ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης και τη δουλεύουμε καλά μέχρι να μαλακώσει. Τη σκεπάζουμε έπειτα με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα.

Σε ρηχή, πλατιά κατσαρόλα, σοτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο αλάτι μέχρι να ροδίσουν, αφήνοντας να βγάλουν όλα τα υγρά τους.

Προσθέτουμε κατόπιν το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ροδίσουν. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από την εστία. Μόλις κρυώσει το μείγμα, προσθέτουμε τα αυγά και τις τριμμένες πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

3. Χωρίζουμε τη ζύμη στα 2 και με πλάστη ανοίγουμε 2 φύλλα. Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο σε λαδωμένο ταψί με τις άκρες να προεξέχουν από το σκεύος, καλύπτουμε με τη γέμιση, προσθέτουμε το τριμμένο τυράκι και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο (ακριβώς στις διαστάσεις του ταψιού), τυλίγοντας και διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα.

Χαράσσουμε και τρυπάμε με την άκρη ενός μαχαιριού την επιφάνεια της πίτας, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε τη μανιταρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω-κάτω, στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου (αναλόγως με τον φούρνο). Όταν ψηθεί, τη βγάζουμε, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και την κόβουμε σε μερίδες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σπαγγέτι με ιταλική καρμπονάρα

Για 4-5 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 500 γραμμάρια ζυμαρικά σπαγγέτι - 1 ματσάκι φρέσκος βασιλικός (ψιλοκομμένο) - 100-150 γραμμάρια ζαμπ...

Αγκινάρες παπουτσάκια

Για 2-3 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά - 5 καρδιές αγκινάρας (καθαρισμένες, στα δύο) - Μισό κιλό κιμάς μοσχαρίσιος - 1 μεγάλο ψιλοκομμένο ξερ...

Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ

Για 6-7 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 1 με 1+½ πακέτο κανελόνια (ανάλογα με το ταψί) - ¼ τριμμένο κίτρινο τυρί (γκούντα ή ένταμ) - Μισό κι...

Φόρτωση άρθρων...