Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Μανιταρόπιτα με μπεσαμέλ

Μαγειρική
Για 16+ κομμάτια

Ετοιμασία: 10 λεπτά

Μαγείρεμα: 80 λεπτά

Υλικά

- 1 πακέτο σφολιάτας (με 2 φύλλα)
- 1 λίτρο γάλα
- 100 γραμμάρια αλεύρι
- 100 γραμμάρια βούτυρο
- 200 γραμμάρια ζαμπόν (σε κύβους)
- 200 γραμμάρια κίτρινα τυριά που λιώνουν
- 100 γραμμάρια τυρί παρμεζάνα
- Μοσχοκάρυδο λίγο
- 500-600 γραμμάρια μικρά μανιτάρια
- 4 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα των μανιταριών)
- 2 αυγά και ένας κρόκος για άλειμμα

Εκτέλεση

1. Κόβουμε τα μανιτάρια στα 2 ή στα 4. Βάζουμε το τηγάνι να κάψει στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ένα-τέταρτο από τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.

Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε τα μανιτάρια από τηγάνι, προσθέτουμε τη δεύτερη κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και το άλλο ένα-τέταρτο από τα μανιτάρια.

Συνεχίζουμε με αυτό τον τρόπο μέχρι να ετοιμαστούν όλα. Αν θέλουμε, μπορούμε να σοτάρουμε λίγο και το μπέικον στο τηγάνι για έξτρα γεύση.

2. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε βαθύ τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε καλά.

Σε λίγα λεπτά, όταν το αλεύρι πάρει ένα ελαφρό κίτρινο χρώμα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα στο τηγάνι και το βούτυρο και περιμένουμε να τα απορροφήσει το μείγμα πριν ρίξουμε την επόμενη δόση. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα ενδιάμεσα για να μην μας σβολιάσει η μπεσαμέλ.

Όταν ρίξουμε πια όλο το γάλα, περιμένουμε να πήξει η κρέμα και προσθέτουμε τα μανιτάρια και το τυρί. Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε και τα 2 αυγά, τελευταία, ώστε να μπορούμε να δοκιμάζουμε τη γεύση της γέμισης της πίτας πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

2. Βάζουμε το ένα φύλλο σφολιάτας πάνω σε ταψί και αλείφουμε με λίγο κρόκο την περίμετρο. Επάνω βάζουμε τη γέμιση αλλά αφήνουμε ένα εκατοστό γύρω-γύρω χωρίς γέμιση ώστε να κλείσει καλά η πίτα.

Αλείφουμε με λίγο κρόκο το μέρος της σφολιάτας που δεν έχει γέμιση και βάζουμε από πάνω το άλλο φύλλο (καλό είναι να το έχουμε απλώσει λίγο με τον πλάστη για να είναι λίγο μεγαλύτερο).

Κολλάμε καλά τα δύο φύλλα και με πιρούνι κάνουμε πιρουνιές για να ενωθούν σωστά (μπορούμε να κάνουμε διακοσμητικά κοψίματα στη περιφέρεια της πίτας με μικρό μαχαίρι ή με ψαλίδι).

Με μαχαίρι κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο της πάνω σφολιάτας, διαμέτρου 1 με 2 εκατοστών για να βγαίνει ο ατμός κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Επίσης, με το μαχαίρι κάνουμε χαρακιές που να ξεκινούν ακτινωτά από τον κύκλο και να καταλήγουν στην περιφέρεια της πίτας.

Αλείφουμε όλη την πίτα με τον κρόκο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τάρτα με σπανάκι, μπέικον και ανθότυρο

Για 12 άτομα Ετοιμασία: 50 λεπτά Μαγείρεμα: 25 λεπτά Υλικά Για τη ζύμη - 325 γραμμάρια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) - 175 γραμμάρια βούτυρο (σε μικρά κομμάτια) ...

Αγκινάρες παπουτσάκια

Για 2-3 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά - 5 καρδιές αγκινάρας (καθαρισμένες, στα δύο) - Μισό κιλό κιμάς μοσχαρίσιος - 1 μεγάλο ψιλοκομμένο ξερ...

Σπανακόπιτα σουφλέ

Για 16 κομμάτια Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 1 φύλλο σφολιάτας - 1 πακετάκι κρέμα γάλακτος - 1 κιλό σπανάκι - 6 φρέσκα κρεμμυδάκια - 1 μα...

Φόρτωση άρθρων...