Για 5-6 άτομα
Ετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 40 λεπτά
Υλικά
- 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
- 300 γραμμάρια φέτα
- 150 γραμμάρια κασέρι
- 2 μεγάλες ντομάτες φρέσκιες
- Αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
- 1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 κουταλάκι γλυκού βασιλικός ξερός
- 1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη ξερή
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε μεσαίες στρογγυλές ροδέλες, τις απλώνουμε σε πιατέλα και τις αλατίζουμε ελαφρώς. Σε μικρό κατσαρολάκι με ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά, τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσει, προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ και μετά την κανέλα, το βασιλικό και τη ρίγανη.
Ρίχνουμε λίγο νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει η ντομάτα για 15 λεπτά περίπου (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη).
2. Σε τηγάνι και καυτό ελαιόλαδο, τηγανίζουμε τις μελιτζάνες. Σε πυρέξ, ξεκινάμε μία πρώτη στρώση από μελιτζάνες. Από πάνω, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγη ζάχαρη, τη μισή σάλτσα ντομάτας, το ένα-τρίτο από το κασέρι, σε κομματάκια και τη μισή από τη φέτα, θρυμματισμένη.
Στρώνουμε κατόπιν μία δεύτερη στρώση από μελιτζάνες και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία άλλη μία φορά. Πάνω από την τελευταία στρώση με μελιτζάνες βάζουμε τις φρέσκιες ντομάτες, αφού τις έχουμε κόψει σε μεσαίες ροδέλες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, πάνω-κάτω και φουρνίζουμε το πυρέξ μέχρι να πάρουν οι ντομάτες λίγο χρώμα. Έπειτα, βγάζουμε το πυρέξ από το φούρνο, ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο κασέρι και ξαναφουρνίζουμε το σκεύος για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα και το τυρί.