Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Μελιτζανορολάκια με μπεσαμέλ

Μαγειρική
Για 7-8 άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 60+ λεπτά

Υλικά

- 2-3 μελιτζάνες φλάσκες (σε μακρόστενες φέτες)
- Τυρί γκούντα ή ένταμ (σε μακρόστενες φέτες)
- Μπέικον (σε μακρόστενες φέτες)

Για τη σάλτσα

- 1 ξερό μέτριο κρεμμυδάκι (ψιλοκομμένο)
- 1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένη)
- Μισό κιλό ώριμες ντομάτες στον τρίφτη (ή κονκασέ)
- 2-3 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο
- Μισό κουταλάκι ζάχαρη
- Λίγος φρέσκος βασιλικός (φυλλαράκια)
- Αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα

Για τη μπεσαμέλ

- 2 κουταλάκια σούπας αλεύρι
- 2 κουταλάκια σούπας φρέσκο βούτυρο
- Μισό λίτρο φρέσκο γάλα
- 1 αυγό
- Πιπέρι, αλάτι
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
- Μισό φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι

Εκτέλεση

1. Πρώτα από όλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα για 2 λεπτά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το πολύ χλιαρό γάλα.

Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή, λεία κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό και το τυρί, ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις και αφήνουμε για λίγο τη μπεσαμέλ στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας: Ρίχνουμε τις ντομάτες σε τηγάνι με βραστό νερό και τις αφήνουμε εκεί για περίπου ένα λεπτό μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει η φλούδα τους. Στη συνέχεια, την αφαιρούμε και χοντροκόβουμε τις ντομάτες.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε πρώτα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το μαλακώνουμε για πέντε με έξι λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο και στη συνέχεια, προσθέτουμε το σκόρδο, μαγειρεύοντας για άλλα δύο λεπτά.

Ρίχνουμε μετά τις ντομάτες και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον βασιλικό, διατηρώντας τα φύλλα του ολόκληρα.

Αφήνουμε τα υλικά να τσιγαριστούν και χαμηλώνουμε τη φωτιά, σιγοβράζοντας για 40 λεπτά και ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να πήξει η σάλτσα. Προσθέτουμε τέλος, τα καρυκεύματα.

2. Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις κόβουμε κατά μήκος σε μακρόστενες φέτες. Τις βάζουμε έπειτα σε αλατόνερο να ξεπικρίσουν για μισή με 1 ώρα. Όταν ετοιμαστούν, τις ξεπλένουμε πολύ καλά, τι στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε.

Στη συνέχεια, τις τηγανίζουμε ή τις ψήνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο στο φούρνο. Όταν αποκτήσουν χρώμα, τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, στρώνουμε πάνω σε κάθε φέτα, 1 φέτα τυρί και 1 φέτα μπέικον και τυλίγουμε σε ρολάκι. Έχουμε φτιάξει την σάλτσα ντομάτας και βάζουμε από μια κουταλιά σε κάθε ρολάκι.

Ετοιμάζουμε και τη μπεσαμέλ και την ρίχνουμε επάνω από τα ρολάκια και τη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί και ψήνουμε τα ρολάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κασερόπιτα

Ετοιμασία: 15 λεπτά Μαγείρεμα: 45 λεπτά Υλικά - 500 γραμμάρια κασέρι πικάντικο (π.χ. Μυτιλήνης) (σε φέτες) - 250 γραβιέρα γραβιέρα Νάξου (ή Κρήτης) (τριμμένη) - 1 πα...

Χοιρινή τηγανιά με γραβιέρα

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 5 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 1+½ κιλό χοιρινό μπούτι (σε μεγάλες μπουκιές) - 5 πιπεριές Φλωρίνης (σε λωρίδες) - 250 γραμμάρια γραβιέ...

Φόρτωση άρθρων...