Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Μουσακάς με μανιτάρια

Μαγειρική
Για σκεύος 30x20 εκατοστών

Ετοιμασία: 40 λεπτά
Μαγείρεμα: 45 λεπτά

Υλικά

- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (τριμμένο)
- 2 σκελίδες σκόρδου (ψιλοκομμένες)
- Μισή κούπα ελαιόλαδο
- 800 γραμμάρια μανιτάρια κονσέρβας (στραγγισμένα και ψιλοκομμένα σαν τον κιμά)
- 4 ώριμες ντομάτες (ή 400 γραμμάρια ντοματάκια κονσέρβας)
- 2 κουταλιές κέτσαπ ντομάτας
- Αλάτι, πιπέρι
- 1/3 κούπας μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
- 2 κουταλιές φρυγανιά (τριμμένη)
- 2 κιλά μελιτζάνες (κομμένες σε φέτες, τηγανισμένες)

Για τον πουρέ

- Μισό κιλό πατάτες (καθαρισμένες σε κομμάτια)
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/8 του μικρού κουταλιού μοσχοκάρυδο
- Μισή κούπα φυτική κρέμα
- ¼ κούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση. Σε κατσαρόλα, σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο. Προσθέστε έπειτα τα μανιτάρια και σοτάρετε τα καλά.
Ρίξτε τη ντομάτα, τη κέτσαπ, αλάτι και πιπέρι, σκεπάστε το σκεύος και σιγοβράστε ώσπου να μαλακώσουν καλά τα μανιτάρια και να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος, αποσύρετε και προσθέστε, ανακατεύοντας, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

2. Λαδώστε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος 30Χ20 εκατοστών και πασπαλίστε το με φρυγανιά σε όλες τις επιφάνειες του. Στρώστε έπειτα τις μισές τηγανιτές μελιτζάνες και απλώστε στη συνέχεια τη γέμιση με τα μανιτάρια. Πασπαλίστε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σκεπάστε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.

3. Βάλτε τις πατάτες σε κατσαρόλα με λίγο νερό και σιγοβράστε τις ώσπου να πιουν όλο τα υγρά και να μαλακώσουν. Πατήστε τις έπειτα με πιρούνι να γίνουν πουρές, προσθέστε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τη φυτική κρέμα, το καλαμποκέλαιο και ανακατέψτε καλά.

Στρώστε τον πουρέ επάνω από τις μελιτζάνες και αλείψτε με λίγη φυτική κρέμα. Ψήστε το μουσακά στους 200 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά έως ότου ροδίσει καλά η επιφάνεια του. Σερβίρεται ζεστός.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ

Για 6-7 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 1 με 1+½ πακέτο κανελόνια (ανάλογα με το ταψί) - ¼ τριμμένο κίτρινο τυρί (γκούντα ή ένταμ) - Μισό κι...

Χοιρινή τηγανιά με γραβιέρα

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 5 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 1+½ κιλό χοιρινό μπούτι (σε μεγάλες μπουκιές) - 5 πιπεριές Φλωρίνης (σε λωρίδες) - 250 γραμμάρια γραβιέ...

Φόρτωση άρθρων...