Τετάρτη
01 Δεκεμβρίου 2021

Μπακαλιάρος ογκρατέν

Μαγειρική

Για 4-5 άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 40 λεπτά

Υλικά

- 800-900 γραμμάρια φιλέτα μπακαλιάρου (ή και ανακατεμένα με γλώσσα, γαλέο κ.ά.)

- 2 πράσα, κομμένα (το λευκό μέρος μόνο)

- Ξύσμα 1-2 λεμονιών

- 1 δαφνόφυλλο

- 3-4 κλαδάκια μαϊντανού

- 2+½ φλιτζάνια τσαγιού γάλα

- 3-4 κόκκοι πιπεριού

- 3-4 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια

- Πουρές από 1 κιλό πατάτες

- Ελαιόλαδο

- Αλάτι, πιπέρι

- Τριμμένη φρυγανιά (για πασπάλισμα)

Για την επικάλυψη

- 1+½ ποτήρι φρέσκο γάλα

- 1+½ ποτήρι από το ζωμό που βράσαμε ψάρι και γάλα

- 7 κουταλάκια σούπας αλεύρι

- 5 κουταλάκια σούπας βούτυρο

- Αλάτι, πιπέρι

- Τριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

1. Σε μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε τα φιλέτα και προσθέτουμε το φρέσκο γάλα, το μαϊντανό, το δαφνόφυλλο, το ένα από τα δύο πράσα, το ξύσμα και τους κόκκους του πιπεριού. Ανάβουμε το μάτι και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για 15 περίπου λεπτά έως ότου μαλακώσουν τα ψάρια. Τότε, τα αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα και φυλάμε το ζωμό στην άκρη. Σε τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το δεύτερο πράσο μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

2. Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ: Λιώνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο, πάντα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε κατόπιν το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα ή με σύρμα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Έπειτα, με μια κοφτή κίνηση ρίχνουμε το γάλα και το μείγμα ζωμού-γάλακτος και συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσπαθώντας να μη σβολιάσει το αλεύρι.

Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί και πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μπεσαμέλ να σιγοβράσει, ανακατεύοντας διαρκώς και μέχρι να δέσει η κρέμα. Τότε, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μπαχαρικά της μπεσαμέλ και την αφήνουμε να χλιάνει.

3. Κάνουμε τα φιλέτα ψαριού μπουκιές (ή στα μεγέθη που μας αρέσει), τα αναμειγνύουμε με το μείγμα των λαχανικών, αλατοπιπερώνουμε και τα προσθέτουμε όλα μαζί στη μπεσαμέλ, φροντίζοντας να πάνε παντού.

Στη συνέχεια, απλώνουμε το μείγμα σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί, συμπληρώνουμε με τον πουρέ πατάτας (της αγοράς, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας), πασπαλίζουμε μπόλικη τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 35 με 40 λεπτά περίπου, ή ώσπου να αποκτήσει ροδαλό χρώμα η επιφάνεια της.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κοκκινιστό κοτόπουλο με κους κους

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 100+ λεπτά Υλικά - 1 κιλό κοτόπουλο σε μερίδες - 1 μικρό κρεμμύδι σε καρέ - 1 πιπεριά σε καρέ - 1 φλιτζάνι τσαγιού λ...

Χορτοπιτάκια Κρήτης

Για 30 κομμάτια Ετοιμασία: 30+ λεπτά (+ αναμονή για το φούσκωμα) Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις - 1 κουταλάκι σούπας ρακή (ή χυμός απ...

Χταπόδι ξιδάτο

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 15 λεπτά Μαγείρεμα: 70 λεπτά Υλικά - 1 κιλό χταπόδι - 1 ξερό κρεμμύδι - 2-3 σκελίδες σκόρδου - 3 φύλλα δάφνης - Ρίγανη, θυμάρι - 1...