Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Μπακαλιάρος ογκρατέν

Για 4-5 άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 40 λεπτά

Υλικά

- 800-900 γραμμάρια φιλέτα μπακαλιάρου (ή και ανακατεμένα με γλώσσα, γαλέο κ.ά.)

- 2 πράσα, κομμένα (το λευκό μέρος μόνο)

- Ξύσμα 1-2 λεμονιών

- 1 δαφνόφυλλο

- 3-4 κλαδάκια μαϊντανού

- 2+½ φλιτζάνια τσαγιού γάλα

- 3-4 κόκκοι πιπεριού

- 3-4 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια

- Πουρές από 1 κιλό πατάτες

- Ελαιόλαδο

- Αλάτι, πιπέρι

- Τριμμένη φρυγανιά (για πασπάλισμα)

Για την επικάλυψη

- 1+½ ποτήρι φρέσκο γάλα

- 1+½ ποτήρι από το ζωμό που βράσαμε ψάρι και γάλα

- 7 κουταλάκια σούπας αλεύρι

- 5 κουταλάκια σούπας βούτυρο

- Αλάτι, πιπέρι

- Τριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

1. Σε μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε τα φιλέτα και προσθέτουμε το φρέσκο γάλα, το μαϊντανό, το δαφνόφυλλο, το ένα από τα δύο πράσα, το ξύσμα και τους κόκκους του πιπεριού. Ανάβουμε το μάτι και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για 15 περίπου λεπτά έως ότου μαλακώσουν τα ψάρια. Τότε, τα αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα και φυλάμε το ζωμό στην άκρη. Σε τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το δεύτερο πράσο μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

2. Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ: Λιώνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο, πάντα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε κατόπιν το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα ή με σύρμα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Έπειτα, με μια κοφτή κίνηση ρίχνουμε το γάλα και το μείγμα ζωμού-γάλακτος και συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσπαθώντας να μη σβολιάσει το αλεύρι.

Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί και πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μπεσαμέλ να σιγοβράσει, ανακατεύοντας διαρκώς και μέχρι να δέσει η κρέμα. Τότε, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μπαχαρικά της μπεσαμέλ και την αφήνουμε να χλιάνει.

3. Κάνουμε τα φιλέτα ψαριού μπουκιές (ή στα μεγέθη που μας αρέσει), τα αναμειγνύουμε με το μείγμα των λαχανικών, αλατοπιπερώνουμε και τα προσθέτουμε όλα μαζί στη μπεσαμέλ, φροντίζοντας να πάνε παντού.

Στη συνέχεια, απλώνουμε το μείγμα σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί, συμπληρώνουμε με τον πουρέ πατάτας (της αγοράς, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας), πασπαλίζουμε μπόλικη τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 35 με 40 λεπτά περίπου, ή ώσπου να αποκτήσει ροδαλό χρώμα η επιφάνεια της.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μπαρμπούνια στη λαδόκολλα

Για 2-3 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά (+ αναμονή για μαρινάρισμα) Μαγείρεμα: 20 λεπτά Υλικά - 8-9 μεγάλα μπαρμπούνια - 1 ξερό κρεμμύδι (σε ροδέλες) - 1 φρέσκο κρεμμύδ...

Πίτα με κολοκυθάκια και τυριά

Για οκτώ κομμάτια Ετοιμασία: 25 λεπτά Μαγείρεμα: 45 λεπτά Υλικά - 1 φύλλο φρέσκιας σφολιάτας (ή σπιτική) - 4 μεγάλα πράσινα κολοκυθάκια - 250 γραμμάρια τυρί φέτα ...

Τούρτα ζυμαρικών με κιμά

Για 6 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 50 λεπτά Υλικά - 500-600 γραμμάρια ζυμαρικά ριγκατόνι ή πένες - Μισό κιλό μοσχαρίσιος κιμάς - 3-4 ντομάτες (ή 250 γραμμ...

Φόρτωση άρθρων...