Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Μπλανό σαρακατσάνικο

Για 4 άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 60 λεπτά

Υλικά

- 1 κιλό διάφορα χόρτα (λάπατα, σέσκουλα, τσουκνίδες, μυρώνια, καυκαλήθρες, ραδίκια κ.ά.) (καθαρισμένα, πλυμένα και ψιλοκομμένα)

- 1 πράσο (ψιλοκομμένο)

- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)

- Μαϊντανός και (προαιρετικά) μάραθος ή άνηθος

- Μισό κιλό (4 κούπες περίπου) φέτα (τριμμένη)

- Αλάτι και πιπέρι

- 400 γραμμάρια καλαμποκάλευρο

- 400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

- 3-4 περίπου κούπες χλιαρό νερό

- 1 κούπα περίπου ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1. Πασπαλίζουμε με αλάτι και τρίβουμε τα χόρτα να μαραθούν καλά, στύβοντας τα μέσα στις παλάμες μας. Τα ακουμπάμε έπειτα σε λεκάνη, αφού βέβαια τα ψιλοκόψουμε και τα αναμειγνύουμε με το πράσο, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τη φέτα (αφού κρατήσουμε λίγη για την επιφάνεια), δύο κουταλιές από το καλαμποκάλευρο, λίγο από το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Τα ανακατεύουμε και προσπαθούμε να τα ενώσουμε όσο καλύτερα γίνεται. Έπειτα, αναμειγνύουμε σε άλλο μπολ τα αλεύρια.

2. Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο από μείγμα των αλευριών, ραντίζουμε με νερό και λίγο ελαιόλαδο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία χρησιμοποιώντας συνολικά τη μισή ποσότητα των αλευριών, του νερού και του λαδιού της συνταγής.

Απλώνουμε έπειτα από πάνω τη γέμιση και επαναλαμβάνουμε το πασπάλισμα με το μείγμα αλευριών, νερού και ελαιόλαδου. Τελειώνουμε, πασπαλίζοντας με τη φέτα που κρατήσαμε.

3. Τοποθετούμε το ταψί στο κάτω ράφι του φούρνου και ψήνουμε την πίτα στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις, πάνω-κάτω και με αέρα, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να αποκτήσει τραγανή, χρυσαφένια κρούστα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λούλα κεμπάπ

Για 7-8 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 20+ λεπτά Υλικά - 1 κιλό αρνίσιος κιμάς από το ψυγείο - 600 γραμμάρια χοιρινός κιμάς από το ψυγείο - 1 καυτερή πιπερι...

Γκιουζλεμέδες με φέτα

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 20 λεπτά Υλικά Για τη ζύμη - 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο - 2 φλιτζάνια νερό - 3-4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ...

Γαύρος πλακί σε αμπελόφυλλα

Για 4-5 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά - 1 κιλό γαύρος ή σαρδέλες - Μισό βαζάκι αμπελόφυλλα ή 10-15 φρέσκα - 3 πατάτες σε ροδέλες - 3 ντομ...

Φόρτωση άρθρων...