Παρασκευή
29 Σεπτεμβρίου 2023

Οι αρουραίοι στους υπονόμους κολλούν κορωνοϊό και τον μεταδίδουν στους ανθρώπους

Οι αρουραίοι των υπονόμων μπορούν να κολλήσουν κορωνοϊό και έπειτα να τον μεταδώσουν στους ανθρώπους. Αυτό αποκαλύπτει μια αμερικανική επιστημονική έρευνα στα τρωκτικά που ζουν στο δημοτικό αποχετευτικό σύστημα και σε άλλα μέρη της Νέας Υόρκης, όπως τα πάρκα.

Οι αρουραίοι μπορούν να μολυνθούν από όλες τις γνωστές παραλλαγές του ιού, τωρινές και παλαιότερες (Όμικρον, Δέλτα, Άλφα), σύμφωνα με τη έρευνα.

Οι αρουραίοι κάνουν γενικά «πάρτι» στη Νέα Υόρκη, όπου εκτιμάται ότι ζουν περίπου οκτώ εκατομμύρια τέτοια τρωκτικά. Η παρουσία τους είναι έντονη και σε πολλές άλλες πόλεις και αστικές αμερικανικές κοινότητες. Οι αρουραίοι αυτοί έχουν ουκ ολίγες ευκαιρίες αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους.

Είχαν προηγηθεί δύο έρευνες, μία στην Ευρώπη (Βέλγιο) και μία στην Ασία (Χονγκ Κονγκ), οι οποίες είχαν βρει ενδείξεις ότι οι αρουραίοι είναι δυνατό να μολυνθούν από τον κορωνοϊό. 

Η νέα μεγαλύτερη αμερικανική έρευνα επιβεβαιώνει ότι αυτό έχει συμβεί με όλες τις παραλλαγές του ιού και συνεχίζει συνεπώς να ισχύει στην περίπτωση της Όμικρον.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χένρι Γουάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μισούρι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό mBio της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, έστησαν παγίδες σε διάφορα σημεία μέσα και γύρω από τους υπονόμους της Νέας Υόρκης. Συλλέχθηκαν έτσι και αναλύθηκαν δείγματα από 79 τρωκτικά. Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν 13 αρουραίοι (το 16,5% του συνόλου).

«Τα ευρήματα μας αναδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 στους πληθυσμούς των αρουραίων για μια πιθανή δευτερογενή μετάδοση του κορονοϊού από τα ζώα αυτά στους ανθρώπους. Γενικά, η έρευνα μας σε αυτό το πεδίο δείχνει ότι τα ζώα μπορούν να παίξουν ρόλο στις πανδημίες των ανθρώπων και είναι σημαντικό να έχουμε καλύτερη κατανόηση αυτού του γεγονότος», δήλωσε ο δρ Γουάν. 

«Πρέπει να παρακολουθούμε τον κορωνοϊό στους αρουραίους για να δούμε αν ο ιός κυκλοφορεί και εξελίσσεται σε νέα στελέχη που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους ανθρώπους», πρόσθεσε ο δρ Γουάν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 28 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα 1066: Εισβάλλει στην Αγγλία ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής. 1821: Το Μεξικό υπογράφει την τελική πράξη της ανεξαρτησίας του από την Ισπανία. 1864: Ιδρύεται στο Λονδίνο...

Φόρτωση άρθρων...