Παρασκευή
05 Δεκεμβρίου 2025

Ριζότο με μανιτάρια και κολοκύθια

Μαγειρική
Για 4 άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 35 λεπτά

Υλικά

- 400 γραμμάρια ρύζι αρμπόριο

- 1 φλιτζάνι τσαγιού αποξηραμένα μανιτάρια

- 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

- 2 κουταλάκια σούπας βούτυρο

- 3-4 κολοκυθάκια (χοντροτριμμένα στον τρίφτη)

- ¾ φλιτζάνια τσαγιού λευκό ξηρό κρασί

- 1 ματσάκι αρωματικά (βασιλικός, μαϊντανός κ.ά.) (ψιλοκομμένα)

- 1 λίτρο ζεστός ζωμός κότας (ή λαχανικών)

- 2-3 κουταλάκια σούπας κουκουνάρια (καβουρντισμένα)

- 4 κουταλάκια σούπας τυρί παρμεζάνα (τριμμένη)

Εκτέλεση

  1. Σε μεγάλο μπολ με ζεστό νερό, μουλιάζω τα μανιτάρια για 15 με 20 λεπτά, τα σουρώνω και βάζω το νερό στην άκρη, κρατώντας το σχετικά ζεστό. Παράλληλα, ξεπλένω τα κολοκυθάκια, τα καθαρίζω και τα χοντροτρίβω από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
  2. Ζεσταίνω το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρω τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια. Ανακατεύω για λίγο, προσθέτω το ρύζι και συνεχίζω το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα για λίγο έως ότου γυαλίσει.

Προσθέτω κατόπιν τα αποξηραμένα μανιτάρια, ανακατεύω και ρίχνω το κρασί. Αφήνω 2 με 3 λεπτά και ξεκινώ να προσθέτω τον ζεστό ζωμό κότας, σε μικρές δόσεις, εναλλάξ με το ζεστό νερό που έχω κρατήσει από τα μανιτάρια και αφήνοντας κάθε φορά το ρύζι να απορροφά τα υγρά (πάντα ανακατεύοντας).

Τη διαδικασία αυτή την κάνω για 20 με 25 λεπτά έως ότου γίνει το ριζότο, προσπαθώντας πάντα να κρατά κάποια από τα υγρά και να είναι ζουμερό. Προς το τέλος, προσθέτω τα κολοκυθάκια, τα αρωματικά, τα κουκουνάρια, ανακατεύω και αφήνω να πάρουν 1 με 2 βράσεις.

Όταν πλέον είναι έτοιμο, αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω την τριμμένη παρμεζάνα, αλατοπιπερώνω και αφήνω το φαγητό για 5 λεπτά να «σταθεί» πριν ξεκινήσω να σερβίρω!

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αρνάκι κλέφτικο

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 90 λεπτά Υλικά - 2 μεγάλα κομμάτια κρέας από αρνί ή κατσίκι - 5 κυβάκια τυρί κεφαλογραβιέρα (ή άλλο πικάντικο, σκληρό τυρί...

Σπαγγέτι με ιταλική καρμπονάρα

Για 4-5 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 500 γραμμάρια ζυμαρικά σπαγγέτι - 1 ματσάκι φρέσκος βασιλικός (ψιλοκομμένο) - 100-150 γραμμάρια ζαμπ...

Γιουβέτσι με μανιτάρια

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 5 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 1 πακέτο κριθαράκι (μέτριο) - 600 γραμμάρια μανιτάρια σε φέτες - 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) ...

Φόρτωση άρθρων...