Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Σαλάτα λιβανέζικη φατούς

Για 4 άτομα

Ετοιμασία: 20 λεπτά

Υλικά

- 2 μεσαίου μεγέθους ντομάτες

- 2 μικρά αγγουράκια

- 1 μαρούλι (χονδροκομμένο)

- Μισό φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένο

- Μισό φλιτζάνι φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένο

- 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη

- Μισό κουταλάκι σουμάκ

- Σπόροι ροδιού

- 4 μικρές αραβικές πιτούλες

Για τη σάλτσα

- 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)

- 3 κουταλάκι σούπας ελαιόλαδο

- Χυμός από ένα λεμόνι

- 1 κουταλάκι σουμάκ

- Αλάτι

- Πιπέρι

- Σουσάμι και μαυροσούσαμο

Εκτέλεση

1. Πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά. Κόβουμε το μαρούλι και το τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ. Έπειτα, κόβουμε τη ντομάτα σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια και την προσθέτουμε στο μπολ με το μαρούλι. Αφού έχουμε πλύνει καλά τα αγγουράκια μας, κόβουμε μόνο τις δύο άκρες τους και τις πετάμε. Αφήνουμε τη φλούδα και με ένα μαχαίρι σταυρώνουμε κάθε αγγουράκι, κόβοντας το σε μικρά κομματάκια.

Τα προσθέτουμε και αυτά στο μπολ μαζί με το σκόρδο. Ρίχνουμε το μαϊντανό και τον δυόσμο αφού τα έχουμε ψιλοκόψει και σπόρους ροδιού (αν δεν βρείτε φρέσκο δυόσμο, καλύτερα να αφήσετε την σαλάτα μόνο με τον φρέσκο μαϊντανό). Πασπαλίζετε με το σουμάκ και ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά.

2. Σε φλιτζάνι, προσθέτετε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το λάδι, το σουμάκ, το λεμόνι, λίγο αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάτε με μιξεράκι του καφέ για να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά και να είναι λίγο παχύρευστη η σάλτσα. Περιχύνετε την σαλάτα και ανακατεύετε καλά. Μέχρι να ετοιμάσετε την σάλτσα βάζετε τις πιτούλες σε τοστιέρα και τις αφήνετε μέχρι να ξεραθούν (μπορείτε να τις βάλετε και σε τηγάνι αλλά θα είναι μαλακές και δεν θα είναι τόσο νόστιμες).

Σπάτε με τα χέρια σας τις πίτες και ρίχνετε τα κομματάκια πάνω από την σαλάτα. Δεν ανακατεύετε γιατί θα μαλακώσουν τα κομματάκια από τις πίτες. Αν δεν νηστεύετε η σαλάτα ταιριάζει τέλεια με κατίκι Δομοκού που μπορείτε να το προσθέσετε στο κέντρο της και να το πασπαλίσετε με λίγο σουμάκ.

Επειδή το σουμάκ και το λεμόνι δίνουν ξινή γεύση προσέξτε λίγο με τις ποσότητες. Η συνταγή με αυτές τις αναλογίες θα κάνει τη σάλτσα πολύ ξινή. Προσαρμόστε τις αναλογίες στα δικά σας γούστα. Επίσης αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και πιπεριές ψιλοκομμένες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πίτα με κολοκυθάκια και τυριά

Για οκτώ κομμάτια Ετοιμασία: 25 λεπτά Μαγείρεμα: 45 λεπτά Υλικά - 1 φύλλο φρέσκιας σφολιάτας (ή σπιτική) - 4 μεγάλα πράσινα κολοκυθάκια - 250 γραμμάρια τυρί φέτα ...

Μελιτζάνες της στάνης

Για 5-6 άτομα Ετοιμασία: 40 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 5 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες - 1 φλιτζάνι αλεύρι - 5 αυγά - 1 κουταλιά λιωμένο βούτυρο - 2 φλι...

Τούρτα ζυμαρικών με κιμά

Για 6 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 50 λεπτά Υλικά - 500-600 γραμμάρια ζυμαρικά ριγκατόνι ή πένες - Μισό κιλό μοσχαρίσιος κιμάς - 3-4 ντομάτες (ή 250 γραμμ...

Φόρτωση άρθρων...