Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Σαλιγκάρια στιφάδο

Για 3-4 άτομα

Ετοιμασία:

30 λεπτά

Μαγείρεμα:

90 λεπτά

Υλικά

- 1 κιλό σαλιγκάρια (του εμπορίου)

- 1 κιλό ξερά κρεμμύδια (για στιφάδο)

- 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ

- Μισό φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

- 2 φύλλα δάφνης

- 2-3 κόκκοι μπαχαριού

- Μισό κρασοπότηρο ξίδι

- 2-3 σκελίδες σκόρδο (σε φετούλες)

- Αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση

1. Τα σαλιγκάρια του εμπορίου είναι συνήθως έτοιμα για μαγείρεμα αφού απαιτούνται κάποιες ημέρες μέχρι να φτάσουν στην αγορά. Έτσι, όταν τα αγοράζετε, έχουν καθαρίσει και είναι έτοιμα. Καλύτερα όμως να τα αφήσετε 2-3 μέρες ώστε να απαλλαγούν από τις ακαθαρσίες τους.

Ένας τρόπος, είναι να αφαιρέσετε πρώτα τη μεμβράνη, να τα βάλετε μέσα σε πλαστικό τρυπητό (για να παίρνουν αέρα) και να τους ρίχνετε κάθε μέρα από 2-3 κουταλιές σούπας αλεύρι.

Τα αφήνετε εκεί για 2-3 μέρες, εκείνα τρώνε και αποβάλλουν με τον τρόπο αυτόν τα περιττώματά τους. Αφού δείτε ότι καθάρισαν, τα διαλέγετε ένα-ένα και πετάτε όσα δεν έχουν βγει από το καβούκι τους.

2. Βάζετε τα σαλιγκάρια σε μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό, κλείνετε το καπάκι και τα αφήνετε εκεί για 5-6 ώρες. Στη συνέχεια, χωρίς να αδειάσετε το νερό, βάζετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση το νερό, αυτά μένουν έξω από το κέλυφος και τα σουρώνετε.

Έπειτα, τα πλένετε 2-3 φορές με άφθονο, τρεχούμενο, κρύο νερό και με κοφτερό μαχαιράκι αφαιρείτε το πίσω μέρος από το κέλυφος (ένα μικρό κομματάκι), ξεπλένοντας τα έπειτα για ακόμα μία φορά. Τώρα είναι έτοιμα να τα μαγειρέψετε.

Επειδή αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα, μπορείτε να ετοιμάσετε τα σαλιγκάρια από την προηγούμενη μέρα και να τα βάλετε σε τάπερ με καπάκι στο ψυγείο.

3. Σε μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα, σοτάρετε με το λάδι τα κρεμμύδια, το σκόρδο και στη συνέχεια ρίχνετε τη ντομάτα, τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια, το ξίδι, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνετε για λίγο, προσθέτετε κατόπιν τα σαλιγκάρια, τα οποία έχουν ανάγκη από μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, για 90 περίπου λεπτά. Εννοείται ότι χρειάζεται τακτικός έλεγχος για υγρά αφού είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κριτσίνια τυριού με μυρωδικά

Για 25+ κομμάτια Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 15 λεπτά Υλικά - 500 γραμμάρια (4 φλιτζάνια τσαγιού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις - 1 φακελάκι ξηρή μαγιά - 2 κουτα...

Χταποδόπιτα

Για 12+ άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 100 λεπτά Υλικά - 1 χταπόδι (1 με 1+½ κιλό) - 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί - 3 φρέσκες ντομάτες (περασμένες στο τρίφτη) ...

Γαύρος πλακί σε αμπελόφυλλα

Για 4-5 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά - 1 κιλό γαύρος ή σαρδέλες - Μισό βαζάκι αμπελόφυλλα ή 10-15 φρέσκα - 3 πατάτες σε ροδέλες - 3 ντομ...

Φόρτωση άρθρων...