Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Σάμαλι με ταχίνι

Μαγειρική
Για 14 κομμάτια

Ετοιμασία: 20 λεπτά (με επιπλέον αναμονή)

Μαγείρεμα: 50 λεπτά

Υλικά

- 500 γραμμάρια χοντρό σιμιγδάλι
- 220 γραμμάρια ψιλό σιμιγδάλι
- 35 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
- 220 γραμμάρια ζάχαρη
- Μισό κουταλάκι τριμμένη μαστίχα
- ¼ μικρού κουταλιού βανίλια (σε σκόνη)
- 750 ml σόδα (αναψυκτικό)
- 240 γραμμάρια ταχίνι Για το σιρόπι
- 900 γραμμάρια ζάχαρη - 600 ml νερό
- 15 ml χυμός λεμονιού, 15 γρ. ξύσμα λεμονιού
- 1 ξύλο κανέλας, 15 ml λικέρ μαστίχας
- Αμύγδαλα χωρίς φλούδα (για τη διακόσμηση)

Εκτέλεση

1. Σε μεγάλη λεκανίτσα αναμειγνύουμε και ανακατεύουμε τα δύο σιμιγδάλια με το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, τη ζάχαρη και τη μαστίχα.

Προσθέτουμε έπειτα τη σόδα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ έως ότου δημιουργηθεί ένας σχετικά αραιός σε υφή χυλός. Κατόπιν, σε ταψάκι, απλώνουμε το ταχίνι και αδειάζουμε από πάνω το μείγμα του σιμιγδαλιού.

Αφήνουμε το γλυκό για δύο περίπου ώρες σε θερμοκρασία
δωματίου να πήξει. Με μαχαιράκι, χαράσσουμε την επιφάνεια του μείγματος σε κομμάτια και τοποθετούμε από ένα αμύγδαλο σε κάθε ένα από αυτά.

Ψήνουμε το σάμαλι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και μετά το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

2. Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και την κανέλα, αφήνοντας το για 5 λεπτά και ανακατεύοντας με το κουζινικό σύρμα.

Όταν θα έχει πήξει, αφαιρούμε το ξύλο κανέλας, προσθέτουμε το λικέρ μαστίχας, ανακατεύουμε και σιροπιάζουμε το κρύο σάμαλι. Αφήνουμε το γλυκό μερικές ώρες στην άκρη να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τάρτα με σπανάκι, μπέικον και ανθότυρο

Για 12 άτομα Ετοιμασία: 50 λεπτά Μαγείρεμα: 25 λεπτά Υλικά Για τη ζύμη - 325 γραμμάρια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) - 175 γραμμάρια βούτυρο (σε μικρά κομμάτια) ...

Γιουβέτσι με μανιτάρια

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 5 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 1 πακέτο κριθαράκι (μέτριο) - 600 γραμμάρια μανιτάρια σε φέτες - 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) ...

Σπανακόπιτα σουφλέ

Για 16 κομμάτια Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 1 φύλλο σφολιάτας - 1 πακετάκι κρέμα γάλακτος - 1 κιλό σπανάκι - 6 φρέσκα κρεμμυδάκια - 1 μα...

Φόρτωση άρθρων...