Παρασκευή
05 Δεκεμβρίου 2025

Σιμιγδαλένιος χαλβάς

Μαγειρική
Για 16 κομμάτια

Ετοιμασία: 15 λεπτά

Μαγείρεμα: 10 λεπτά

Υλικά

- 4 φλιτζάνια νερό
- 2+½ φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλα
- Φλούδα από 1 λεμόνι (κατά προτίμηση βιολογικό)
- 6 ολόκληρα γαρίφαλα
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια χοντρό σιμιγδάλι
- Μισό φλιτζάνι χοντροκομμένα αμύγδαλα
- Κουκουνάρια καβουρδισμένα ή άλλοι ξηροί καρποί (για το γαρνίρισμα)

Εκτέλεση

1. Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να διαλυθεί τελείως.

Προσθέτετε μετά, τη κανέλα, τη φλούδα λεμονιού και τα γαρίφαλα, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το σιρόπι για 5 περίπου λεπτά. Στο τέλος αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα τα μπαχαρικά.

2. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτετε το σιμιγδάλι και το μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα και μέχρι να αποκτήσει χρυσό-καφέ χρώμα.

Όσο πιο καφετί γίνει το σιμιγδάλι τόσο πιο βαρύς θα είναι ο χαλβάς. Λίγα λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος προσθέτετε τα αμύγδαλα και ανακατεύετε.

Στη συνέχεια, αδειάζετε προσεκτικά το σιμιγδάλι στο καυτό σιρόπι, ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά και μέχρι το σιρόπι να απορροφηθεί πλήρως και το σιμιγδάλι να είναι αφράτο και μαλακό. Ο χαλβάς είναι έτοιμος όταν δεν μένει στο κουτάλι.

Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και την καλύπτετε με πετσέτα κουζίνας και με το καπάκι. Αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 με 15 λεπτά και μεταφέρετε το χαλβά σε μεγάλη ή σε μικρότερες ατομικές φόρμες.

Ξεφορμάρετε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με λίγη κανέλα. Στο τέλος, γαρνίρετε με καβουρδισμένα κουκουνάρια. Σερβίρετε το χαλβά ζεστό ή κρύο. Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι και μία εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αρνάκι κλέφτικο

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 90 λεπτά Υλικά - 2 μεγάλα κομμάτια κρέας από αρνί ή κατσίκι - 5 κυβάκια τυρί κεφαλογραβιέρα (ή άλλο πικάντικο, σκληρό τυρί...

Γιουβέτσι με μανιτάρια

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 5 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 1 πακέτο κριθαράκι (μέτριο) - 600 γραμμάρια μανιτάρια σε φέτες - 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) ...

Τραχανοκρεατόπιτα

Για 10 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 45 λεπτά Υλικά - 3 φλιτζάνια τσαγιού γλυκός τραχανάς - 2 λίτρα γάλα - 8 αυγά - 1 πακέτο χωριάτικα φύλλα - 1 κιλό...

Φόρτωση άρθρων...