Τετάρτη
01 Φεβρουαρίου 2023

Τραχανοκρεατόπιτα

Για 10 άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 45 λεπτά

Υλικά

- 3 φλιτζάνια τσαγιού γλυκός τραχανάς

- 2 λίτρα γάλα

- 8 αυγά

- 1 πακέτο χωριάτικα φύλλα

- 1 κιλό φέτα (κατά προτίμηση σκληρή)

- Μισό κιλό χοιρινό κρέας

- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

- Μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

- 2 κουταλάκια σούπας αγελαδινό βούτυρο

- Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, βράζουμε το γάλα με τον τραχανά. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα έως ότου φουσκώσει ο τραχανάς και απορροφήσει το γάλα.

Αποσύρουμε τότε από τη φωτιά και αφήνουμε τον τραχανά να κρυώσει. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μεσαία κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά.

Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το χοιρινό, κομμένο σε μικρά κομμάτια, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει το κρέας σε όλες τις επιφάνειες του.

Τότε αποσύρουμε το σκεύος από την εστία της κουζίνας. Σε μπολ, χτυπάμε τα αυγά και τα αναμειγνύουμε με τον τραχανά. Προσθέτουμε κατόπιν το κρέας, τη φέτα τριμμένη και ανακατεύουμε.

2. Σε στρογγυλό ταψί, στρώνουμε τρία χωριάτικα φύλλα, καλά λαδωμένα ένα-ένα. Αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση, την απλώνουμε ομοιόμορφα στο σκεύος και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης λαδωμένα ένα-ένα ξεχωριστά.

Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα της βάσης που προεξέχουν περιμετρικά, φτιάχνοντας κόθρο και αλείφοντας όλη την πίτα με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε την τραχανοκρεατόπιτα στη μεσαία σχάρα προθερμασμένου φούρνου στους 200 βαθμούς, στον αέρα, για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε μετά την πίτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και την κόβουμε σε κομμάτια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κοτόπιτα με ζύμη γιαουρτιού

Για 14+ κομμάτια Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά Για το φύλλο - 750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις - 1 στραγγιστό γιαούρτι των 200 γραμμαρίων...

Ριζότο με καλαμαράκια

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 25 λεπτά Υλικά - 600 γραμμάρια καλαμαράκια καθαρισμένα - 3-4 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο - 2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιη...

Σουφικό

Για 5-6 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 5 λεπτά Υλικά - 3 μεγάλα ψιλοκομμένα κρεμμύδια - 3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου - 2 μελιτζάνες φλάσκες σε ροδέλες ...

Φόρτωση άρθρων...