Σαββάτο
27 Ιουλίου 2024

Τυρόπιτα με φύλλο κανταΐφι

Για ταψί 38Χ28 εκατοστά 

Ετοιμασία: 20 λεπτά (με επιπλέον αναμονή)

Μαγείρεμα: 50 λεπτά

Υλικά

- 500 γραμμάρια φύλλο κανταΐφι

- 300 γραμμάρια φέτα (τριμμένη)

- 300 γραμμάρια μοτσαρέλα (τριμμένη)

- 200 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα (τριμμένη)

- 200 γραμμάρια γκούντα (τριμμένο)

- 800 ml φρέσκο γάλα

- 200 ml κρέμα γάλακτος

- 4 αυγά ολόκληρα

- 200 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος (λιωμένο)

- Αλάτι (προαιρετικά λόγω τυριών)

- Μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

- 1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

1. Σε λεκάνη, βάζουμε όλα τα τριμμένα τυριά, ρίχνουμε πιπέρι, μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε στην άκρη. Ξάνουμε με τα δάχτυλα πολύ καλά το φύλλο κανταΐφι ώστε να αφρατέψει και το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.

Βουτυρώνουμε πολύ καλά με πινέλο ένα ταψί 38x28 εκατοστών, στρώνουμε τη μισή ποσότητα φύλλου, το ραντίζουμε πολύ καλά με το λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλο το ταψί τα τυριά. Από πάνω, προσθέτουμε το υπόλοιπο φύλλο, να καλύπτει πολύ καλά τη γέμιση και χωρίζουμε τη πίτα, χαράζοντας την σε κομμάτια.

Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με το γάλα και την κρέμα γάλακτος, περιχύνουμε με το μείγμα όλη την επιφάνεια της τυρόπιτας, προσθέτουμε το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και την αφήνουμε 1-2 ώρες μέχρι να φουσκώσει το φύλλο,

2. Ψήνουμε την τυρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια της. Χρειάζεται γύρω στα 50 λεπτά αλλά εξαρτάται και από τον φούρνο μας. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο, την κόβουμε και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ντολμαδάκια με πλιγούρι

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - ¼ κιλού αμπελόφυλλα - 1 κούπα πλιγούρι - 2 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα) - Μισό ματσάκι μ...

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης

Για 20 κομμάτια Ετοιμασία: 15 λεπτά Μαγείρεμα: 20 λεπτά Υλικά - 6-7 ντομάτες ώριμες - 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα - 1-2 αυγά χτυπημένα - 200 γραμμάρια τυρί φέ...

Μαρινάτα μπαρμπούνια

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 15 λεπτά (+ αναμονή για το μαρινάρισμα) Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 1 κιλό μπαρμπούνια - Χυμός 1 λεμονιού - 5 σκελίδες σκόρδου (σε ροδέλες)...

Φόρτωση άρθρων...