Παρασκευή
26 Δεκεμβρίου 2025

Βασιλόπιτα

Μαγειρική

Για 16+ κομμάτια

Ετοιμασία: 20΄

Μαγείρεμα: 50΄

Υλικά

- 500 γρ. αλεύρι (Φαρίνα)

- 1 μικρό βούτυρο (τύπου Βιτάμ)

- 4 αυγά

- 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

- 1 μικρό γιαούρτι

- Ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)

- Ξύσμα και λίγος χυμός από 1 λεμόνι (ακέρωτο)

- 1 σφηνάκι κονιάκ

- 1 χούφτα ξανθές σταφίδες

- 1 χούφτα τριμ. καρύδια και αμύγδαλα

- Λίγη τριμ. σοκολάτα

- 1 χούφτα ινδική καρύδα, - 4 πρέζες βανίλια

- ½ κουταλάκι αποξηραμένα φρούτα κάντιτα (αλεσμένα σε μούλτι)

Εκτέλεση

1. Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη ώσπου να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, χωρίς να σταματήσουμε. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τις βανίλιες, τα ξύσματα, τους χυμούς των εσπεριδοειδών, το γιαούρτι και αφού έχουν ομογενοποιηθεί όλα τα υλικά, ρίχνουμε σιγά-σιγά και το αλεύρι μαζί με τη μπέικιν πάουντερ.

Συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες, τη σοκολάτα, την ινδική καρύδα και τα κάντιτα. Έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει πολύ καλά ένα ταψί, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 160 βαθμούς, πάνω-κάτω, στη μεσαία σχάρα του φούρνου μας για περίπου 45 με 60 λεπτά.

Και βέβαια μην ξεχάσουμε να βάλουμε το φλουρί μας. Διακοσμούμε όπως μάς αρέσει, με ζάχαρη άχνη ή με ένα απλό γλάσο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τυρόπιτα με φύλλο κανταΐφι

Για ταψί 38Χ28 εκατοστά Ετοιμασία: 20 λεπτά (με επιπλέον αναμονή) Μαγείρεμα: 50 λεπτά Υλικά - 500 γραμμάρια φύλλο κανταΐφι - 300 γραμμάρια φέτα (τριμμένη) - 300 ...

Τάρτα μανιταριών με μπέικον και τυριά

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 800 γραμμάρια μανιτάρια (κομμένα σε φέτες) - 180 ml κρέμα γάλακτος - 200 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα (τρι...

Μπλανό σαρακατσάνικο

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά - 1 κιλό διάφορα χόρτα (λάπατα, σέσκουλα, τσουκνίδες, μυρώνια, καυκαλήθρες, ραδίκια κ.ά.) (καθαρισμένα, πλυμέν...

Φόρτωση άρθρων...