Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Χορτοπιτάκια Κρήτης

Για 30 κομμάτια

Ετοιμασία: 30+ λεπτά (+ αναμονή για το φούσκωμα)

Μαγείρεμα: 30 λεπτά

Υλικά

- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

- 1 κουταλάκι σούπας ρακή (ή χυμός από ½ λεμόνι)

- Μισό κουταλάκι αλάτι

- 2 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο

- 1+½ νεροπότηρο νερό

Για τη γέμιση

- 2 κιλά διάφορα χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, τσουκνίδα, μάραθο, μυρώνια, καυκαλήθρες κ..ά)

- 3 φρέσκα κρεμμύδια

- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

- 1 ματσάκι άνηθος

- Μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

- 250-300 γραμμάρια φέτα (προαιρετικά)

- Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Σε λεκανίτσα, αναμειγνύουμε και κάνουμε ζύμη με το νερό, το αλάτι, τη ρακή ή το λεμόνι, το λάδι και λίγο-λίγο το αλεύρι γιατί δεν θα χρειαστούμε όλη την ποσότητα. Ζυμώνουμε και ανάλογα με την υφή της ζύμης που θέλουμε να έχουμε προσθέτουμε ακόμα λίγο νερό ή και αλεύρι.

Όταν η ζύμη ξεκολλά από τα χέρια μας και είναι μαλακή, είναι έτοιμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45-60 λεπτά, αλειμμένη με λάδι και σκεπασμένη σε μεμβράνη.

2. Αν τα χόρτα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι τρυφερά, δεν χρειάζεται να τα ζεματίσουμε. Απλά, τα ψιλοκόβουμε και τα σοτάρουμε μαζί με τα κρεμμύδια. Εκεί, θα αφήσουν τους χυμούς τους, οι οποίοι θα πρέπει να στραγγίσουν σε σουρωτήρι Αν πάλι τα χόρτα δεν είναι τρυφερά, τότε τα ζεματάμε ανά είδος.

Μόνο τα χόρτα, όχι τα μυρωδικά (μάραθος, άνηθος, μυρώνια, καυκαλήθρες). Σοτάρουμε λοιπόν στο λάδι, σε μέτρια φωτιά, τα ξερά κρεμμύδια και αφού γίνουν διάφανα, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Στύβουμε με τα χέρια τα χόρτα να αφήσουν τα υγρά τους, αν τα έχουμε ζεματίσει και τα ψιλοκόβουμε. Έπειτα, τα προσθέτουμε μέσα στα κρεμμύδια.

Ρίχνουμε κατόπιν ψιλοκομμένα και όλα τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Στο σημείο αυτό μπορούμε να προσθέσουμε και 250 με 300 γραμμάρια φέτα και να έχουμε δύο διαφορετικές γεύσεις. Ανακατεύουμε καλά και έχουμε έτοιμη τη γέμιση.

3. Κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη, τα πασπαλίζουμε με νισεστέ και τα ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη. Κόβουμε με μεγάλο -σε στόμιο- ποτήρι κύκλους από το φύλλο. Βάζουμε στη μισή πλευρά λίγη γέμιση, σκεπάζουμε με το άλλο μισό φύλλο και με πιρούνι πιέζουμε απαλά τις άκρες για να μη μας χυθεί η γέμιση. Όταν τελειώσουμε με τη ζύμη, ακουμπάμε τα χορτοπιτάκια σε πιατέλα.

4. Σε μεγάλο τηγάνι, βάζουμε λάδι και αφού ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, αρχίζουμε να βάζουμε 3-4 χορτόπιτες. Όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, τις γυρίζουμε από την άλλη μεριά, τις βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μπαρμπούνια στη λαδόκολλα

Για 2-3 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά (+ αναμονή για μαρινάρισμα) Μαγείρεμα: 20 λεπτά Υλικά - 8-9 μεγάλα μπαρμπούνια - 1 ξερό κρεμμύδι (σε ροδέλες) - 1 φρέσκο κρεμμύδ...

Μοσχαράκι κοκκινιστό με γιαούρτι

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 80 λεπτά Υλικά - 1.200 γραμμάρια μοσχάρι κομμένο σε κομμάτια - 1 ποτήρι κόκκινο κρασί - 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο -...

Καλαμαράκια στο τηγάνι

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 20 λεπτά Υλικά - 1 κιλό φρέσκα καλαμάρια (σε ροδέλες ή ολόκληρα, αναλόγως τα μεγέθη) - 1 φλιτζάνι γάλα - 1+½ φλιτζάνια ...

Φόρτωση άρθρων...