Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Χουνκιάρ μπεγιεντί

Για 4 άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 120 λεπτά

Υλικά

- 1.200 γραμμάρια μοσχαράκι (χτένι από σπάλα)

- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο

- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

- 2 σκελίδες σκόρδου

- 1 κουταλάκι σούπας πελτές ντομάτας

- 400 γραμμάρια ντομάτες ψιλοκομμένες

- Μισό φλιτζάνι κόκκινο κρασί

- 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

- 4-5 κλωναράκια μαϊντανού

- Αλάτι, πιπέρι

Για τον πουρέ

- 6 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες

- 2 κουταλάκια σούπας βούτυρο

- 2 κουταλάκια σούπας (γεμάτες) αλεύρι

- 500 ml φρέσκο γάλα χλιαρό

- 2-3 γαρίφαλα

- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι

- Aλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Κόβουμε το κρέας σε μεγάλες μπουκιές. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και το ροδίζουμε σε όλες τις επιφάνειες του. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ολόκληρες τις σκελίδες σκόρδου και αφήνουμε να μαραθούν για 5-6 λεπτά.

Τρίβουμε με κουτάλι τον πελτέ ντομάτας στον πάτο της κατσαρόλας. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μαϊντανό και την ψιλοκομμένη ντομάτα.

Συμπληρώνουμε ελάχιστο ζεστό νερό και σιγομαγειρεύουμε το κρέας για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, ώσπου να μαλακώσει καλά και να δέσει η σάλτσα του. Προς το τέλος, αλατοπιπερώνουμε, αναδεύουμε ελαφρά και αποσύρουμε από την εστία.

2. Για τον πουρέ μελιτζάνας, πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες. Τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνο στους 250 βαθμούς για 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να μαυρίσει η φλούδα τους. Αφού κρυώσουν λίγο, χαράζουμε και αφαιρούμε με κουτάλι την ψίχα τους σε μπολ, λιώνοντάς την με πιρούνι (ή στο μίξερ). Κόβουμε το κρεμμύδι στη μέση.

Πάνω στο μισό κομμάτι καρφώνουμε τα γαρίφαλα, το βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το γάλα να ζεσταθεί και ψιλοκόβουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι. Λιώνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, για 5 λεπτά, να μαραθεί.

Πασπαλίζουμε με το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα και ψήνουμε 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε έπειτα από τη φωτιά και λίγο-λίγο, πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το ζεστό γάλα. Ξαναβάζουμε το σκεύος στη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε την κρέμα και την αφήνουμε για 5-6 λεπτά, να δέσει.

Όταν είναι έτοιμη, την αποσύρουμε και προσθέτουμε τον πουρέ μελιτζάνας, ανακατεύοντας καλά. Σερβίρουμε σε πιάτο τον πουρέ μελιτζάνας και πάνω βάζουμε το κρέας με τη δεμένη σάλτσα του.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κανελόνια με μελιτζάνα και μανιτάρια

Για 5-6 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 300 γραμμάρια κιμάς ανάμεικτος - 1 μεγάλη μελιτζάνα σε κύβους - 200 γραμμάρια ασπρομανίταρα στο μπλέ...

Χταπόδι στην κατσαρόλα με ελιές

Για 3-4 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά - 500-600 γραμμάρια - καθαρισμένο χταπόδι - 1+½ φλιτζάνι ξίδι - 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο - 1 κρασοπό...

Ριζότο με καλαμαράκια

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 25 λεπτά Υλικά - 600 γραμμάρια καλαμαράκια καθαρισμένα - 3-4 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο - 2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιη...

Φόρτωση άρθρων...