Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Χριστουγεννιάτικη χήνα

Μαγειρική
Για 8 άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 240 λεπτά

Υλικά

- 1 χήνα (3-4 κιλά)
- 2 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο
- 3 φύλλα δάφνης
- Κλαδάκι θυμάρι

Για τη σάλτσα

- 2+½ φλιτζάνια τσαγιού χυμός μήλου
- 1 λίτρο ζωμός κότας (2 κυβάκια ζωμού)
- 300 γραμμάρια ψιλοκομένα συκωτάκια κοτόπουλου
- 1 κουταλάκι σούπας ελαιόλαδο
- 2 ψιλοκομμένα καρότα
- 3 ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια
- Φύλλα δάφνης, λίγο θυμάρι
- 4 κουταλάκι σούπας αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

Εκτέλεση

1. Αφαιρούμε το λίπος από τη κοιλιά της χήνας, την καψαλίζουμε, την πλένουμε, την αφήνουμε να στραγγίξει και την πασπαλίζουμε εσωτερικά με αλάτι, πιπέρι και μπαχαρικά.

Μετά τη λαδώνουμε παντού, τη δένουμε και την βάζουμε σε ταψί πάνω σε σχάρα. Τοποθετούμε επάνω στη χήνα αλουμινόχαρτο, αδειάζουμε στο ταψί 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό και αφήνουμε να ψηθεί σε μέτριο φούρνο για 3½ με 4 ώρες ώσπου να μαλακώσει (προσοχή: η ακριβής διάρκεια εξαρτάται και από το φούρνο και το μέγεθος του πουλιού).

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος συμπληρώνουμε νερό στο ταψί για να μη καεί η σάλτσα. Προς το τέλος, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει το κρέας.

Την καλύπτουμε τέλος με αλουμινόχαρτο ώσπου να την κόψουμε σε μερίδες.

2. Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα συκωτάκια. Αφού καραμελώσουν προσθέτουμε τα λαχανικά, σοτάρουμε για δέκα λεπτά και μετά ρίχνουμε το χυμό μήλου, το ζωμό κότας (έχουμε διαλύσει σε νερό δύο κύβους ζωμό κοτόπουλου), τα μυρωδικά και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να φύγουν τα μισά υγρά.

3. Σ’ άλλο τηγάνι, ρίχνουμε το λίπος που έχουμε αφαιρέσει από το ταψί της χήνας, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Μετά ρίχνουμε τμηματικά τα μαγειρεμένα συκωτάκια με το ζωμό και το χυμό μήλου, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ώσπου να πήξει η σάλτσα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συκωτάκια με σάλτσα ντομάτας

Για 2-3 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά (χωρίς το μαρινάρισμα) Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 750 γραμμάρια μοσχαρίσιο συκώτι - 1 πακέτο κλασσικός χυμός ντομάτας (τύπου Pumma...

Σπαγγέτι με ιταλική καρμπονάρα

Για 4-5 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 500 γραμμάρια ζυμαρικά σπαγγέτι - 1 ματσάκι φρέσκος βασιλικός (ψιλοκομμένο) - 100-150 γραμμάρια ζαμπ...

Γιουβέτσι με μανιτάρια

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 5 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 1 πακέτο κριθαράκι (μέτριο) - 600 γραμμάρια μανιτάρια σε φέτες - 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) ...

Φόρτωση άρθρων...