Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Χριστουγεννιάτικος κορμός

Μαγειρική
Για 30+ κομμάτια

Ετοιμασία: 120 λεπτά

Μαγείρεμα: 40 λεπτά

Υλικά

Για το παντεσπάνι

- 6 αυγά (χωρισμένα, κρόκοι και ασπράδια)

- 100 γραμμάρια άσπρη ζάχαρη

- 50 γραμμάρια ακατέργαστη ζάχαρη

- 50 γραμμάρια σκόνη κακάο

- 1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας (ή άρωμα πορτοκαλιού)

- Βανίλιες σε σκόνη (μία για κάθε αυγό)

Για τη γέμιση

- 450 γραμμάρια τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)

- Μισό κουτί ζαχαρούχο γάλα

- Μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

- Μισή κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού

- 1 κουταλιά λικέρ κουαντρό

- 4 σταγόνες εσάνς πορτοκάλι

- Λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής (πορτοκαλί) (της Wilton)

Για το γαρνίρισμα

- 2 φάκελοι κρέμα σαντιγί - 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος (όλα τα λιπαρά)

- 3 κουταλιές κακάο

- 120 γραμμάρια λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα

- Χριστουγεννιάτικες ζαχαρωτές φιγούρες

- Χριστουγεννιάτικα πλαστικά έλατα, ζωάκια, γκι κτλ.

- 1 κουταλάκι σούπας ζάχαρη άχνη (για διακόσμηση)

Εκτέλεση

1. Αρχικά, προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώστε χαρτί ψησίματος σε ταψί (38Χ34 εκατ.), έτσι ώστε να είναι καλυμμένα και τα τοιχώματα του. Χτυπήστε τα ασπράδια να πήξουν και προσθέστε 50 γραμμάρια ζάχαρη, ακατέργαστη και αφήστε τα στην άκρη (προσέξτε μην τα πήξετε πάρα πολύ). Χτυπήστε κατόπιν στο μίξερ τούς κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη (100 γραμμάρια) έως ότου αφρατέψουν και αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Προσθέστε έπειτα το άρωμα και το κακάο.

2. Βγάλτε το μπολ από το μίξερ και με κουτάλα προσθέστε σιγά-σιγά τα ασπράδια.

Ανακατέψτε από κάτω προς τα πάνω. Δεν θέλουμε να χαθεί ο αέρας που μας δίνει η μαρέγκα. Ρίξτε μετά το μείγμα στο ταψί και ανακινείστε το πάνω στο πάγκο της κουζίνας (ή κουνήστε το πέρα δώθε) για να κάτσει και να ισιώσει καλά. Ψήστε για 20 λεπτά περίπου. Αυτό το παντεσπάνι είναι το λεγόμενο sponge cake, έτσι το ονομάζουν στην Αμερική και επειδή δεν έχει αλεύρι είναι φοβερά αφράτο και αέρινο.

3. Αφού ψηθεί το κέικ, αναποδογυρίστε το σε πετσέτα που έχετε πασπαλίσει με άχνη ζάχαρη. Βάλτε στην άκρη του το χάρτινο εσωτερικό σκληρό από ένα χαρτί κουζίνας και αρχίστε να τυλίγετε πάνω εκεί το παντεσπάνι ταυτόχρονα και με την πετσέτα απέξω. Αφήστε έπειτα το να κρυώσει καλά.

4. Για να φτιάξετε την κρέμα γέμισης, χτυπήστε στο μίξερ το τυρί, το ζαχαρούχο και την κρέμα γάλακτος να αφρατέψουν. Ρίξτε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βάλτε την στο ψυγείο να σφίξει για 2 ώρες περίπου. Μπορείτε να την κάνετε και από την προηγούμενη μέρα.

5. Ανοίξτε το ρολό και στρώστε πάνω την κρέμα με σπάτουλα. Αρχίστε να τυλίγετε από την αντίθετη πλευρά που είχατε ξεκινήσει όταν το βγάλατε από τον φούρνο. Μη στεναχωρηθείτε αν δείτε να σας βγαίνει λίγη κρέμα από τον κορμό. Κόψτε κατευθείαν δύο κομματάκια από το κούτσουρο σας για τα παρακλάδια του κορμού. Μεταφέρετέ τον στον δίσκο που θα τον διακοσμήσετε (σηκώστε τον με πετσέτα, είναι πιο εύκολο).

6. Για να διακοσμήσετε το γλυκό σας χτυπήστε το γκαρνί, την κρέμα γάλακτος και το κακάο σε μια σφικτή σαντιγί. Αφήστε την να σφίξει στο ψυγείο για λίγο. Στρώστε την κρέμα στον κορμό και ξανά στο ψυγείο. Έπειτα, περάστε με ένα πιρούνι τον κορμό για να κάνετε αυλακιές. Ξαναπεράστε δεύτερη φορά με το πιρούνι τον κορμό σας για να κάνετε πιο έντονες τις αυλακιές του.

7. Λιώστε την σοκολάτα σε μπεν μαρί σε σιγανή φωτιά Αφήστε την να κρυώσει και βάλτε την σε κορνέ μιας χρήσης. Κόψτε έπειτα ελάχιστα τη μύτη του με το ψαλίδι. Αρχίστε να κάνετε γραμμές στον κορμό σας. Σε χαρτί κουζίνας, με το ίδιο κορνέ, σχεδιάστε 4 σπιράλ σοκολάτας και βάλτε τα στο ψυγείο να κρυώσουν.

Αποκολλώνται εύκολα μόλις κρυώσουν από το χαρτί και σας δίνουν εξαιρετικό τελείωμα στις 4 άκρες του κορμού σας. Όταν τελειώσετε την διακόσμηση βάλτε την άχνη σε ένα μικρό τρυπητό και χιονίστε τον κορμό. Μην ρίξετε πολύ γιατί θα καλυφθούν οι λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κασερόπιτα

Ετοιμασία: 15 λεπτά Μαγείρεμα: 45 λεπτά Υλικά - 500 γραμμάρια κασέρι πικάντικο (π.χ. Μυτιλήνης) (σε φέτες) - 250 γραβιέρα γραβιέρα Νάξου (ή Κρήτης) (τριμμένη) - 1 πα...

Τραχανοκρεατόπιτα

Για 10 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 45 λεπτά Υλικά - 3 φλιτζάνια τσαγιού γλυκός τραχανάς - 2 λίτρα γάλα - 8 αυγά - 1 πακέτο χωριάτικα φύλλα - 1 κιλό...

Φασολάκια

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 1 κιλό φασολάκια, φρέσκα μπαρμπούνια - 1 κρεμμύδι μεγάλο (ψιλοκομμένο) - 1 σκελίδα σκόρδο (σπασμένο) ...

Φόρτωση άρθρων...