Τρίτη
24 Ιουνίου 2025

Χταπόδι Γαλικίας

Για 2-3 άτομα

Ετοιμασία: 10 λεπτά

Μαγείρεμα: 70 λεπτά

Υλικά

- 1 μεσαίο προς μεγάλο χταπόδι (περίπου 800 γραμμάρια) (φρέσκο ή κατεψυγμένο)

- 500 γραμμάρια πατάτες

- 1 κουταλάκι γλυκού καπνιστή πάπρικα

- 1 κουταλάκι γλυκού πιπέρι καγέν

- 1 ξερό κρεμμύδι

- 3-4 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο

- Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Πλένετε καλά το χταπόδι κάτω από άφθονο, τρεχούμενο, δροσερό νερό. Σε μια βαθιά κατσαρόλα, βάζετε νερό μέχρι τη μέση του σκεύους και ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι.

Περιμένετε να πάρει μία βράση και ζεματάτε το χταπόδι, βουτώντάς το με τσιμπίδα 3-4 φορές διαδοχικά μέσα στο βραστό νερό. Έπειτα, το αφήνετε μέσα να βράσει για 45 με 50 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει.

Όσο μαγειρεύεται, καθαρίζετε τις πατάτες και τις ξεπλένετε κάτω από άφθονο νερό. Μόλις μαλακώσει το χταπόδι, το αφαιρείτε προσεκτικά από την κατσαρόλα και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

Μέσα στο ίδιο νερό, ρίχνετε τις πατάτες και τις βράζετε για 20 λεπτά και έως ότου αποκτήσουν ένα ωραίο, ροζ χρώμα (από το χταπόδι).

2. Μόλις κρυώσει το χταπόδι, κόβετε τα πλοκάμια σε λεπτές φέτες. Κάνετε το ίδιο με τις βρασμένες πατάτες και σερβίρετε: Στρώνετε τις πατάτες σε μεγάλη πιατέλα, τοποθετείτε σε κάθε μία κομμάτια χταποδιού, πασπαλίζετε με το καγέν και την πάπρικα και περιχύνετε λίγο ελαιόλαδο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μπατζίνα

Για 20+ λεπτά κομμάτια Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 50 λεπτά Υλικά - 500 γραμμάρια πράσινα κολοκυθάκια, τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη - 300 γραμμάρια τυρί φ...

Μπαρμπούνια στη λαδόκολλα

Για 2-3 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά (+ αναμονή για μαρινάρισμα) Μαγείρεμα: 20 λεπτά Υλικά - 8-9 μεγάλα μπαρμπούνια - 1 ξερό κρεμμύδι (σε ροδέλες) - 1 φρέσκο κρεμμύδ...

Μελιτζάνες της στάνης

Για 5-6 άτομα Ετοιμασία: 40 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 5 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες - 1 φλιτζάνι αλεύρι - 5 αυγά - 1 κουταλιά λιωμένο βούτυρο - 2 φλι...

Φόρτωση άρθρων...