Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Χταπόδι ψητό με κριθαρότο

Μαγειρική

Για 4-5 άτομα

Ετοιμασία: 20 λεπτά (+ αναμονή για μαρινάρισμα)

Μαγείρεμα: 120 λεπτά

Υλικά

- 1 χταπόδι μεγάλο (1.200 γραμμάρια περίπου ή μικρά γουλισμένα χταποδάκια)

- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

- 1 φλιτζανάκι του καφέ ροζέ ή κόκκινο κρασί

- 2-3 κουταλάκια σούπας λευκή κρέμα βαλσαμικού

- 2-3 σκελίδες σκόρδου

- 1-2 κλαράκια φρέσκιας ρίγανης

- 1 φύλλο δάφνης

- Κόκκοι πιπεριού

- Αντικολλητικό χαρτί

- Αλουμινόχαρτο

Για το κριθαρότο

- 3 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο

- Μισό με 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

- 300 γραμμάρια κριθαράκι μέτριο

- Ζωμός από τα χταπόδι και ζεστό νερό

- 1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα

- Αλάτι (μετά από δοκιμή), φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε το χταπόδι, αδειάζοντας σχολαστικά τη σακούλα του αν είναι φρέσκο (αν είναι κατεψυγμένο, το αφήνουμε να ξεπαγώσει πολύ καλά).

Αφαιρούμε το μαύρο ρύγχος, που είναι ανάμεσα στα πλοκάμια, και τα μάτια, που είναι στη βάση της σακούλας του. Το πλένουμε πολύ καλά με άφθονο τρεχούμενο νερό και το βάζουμε σε μπολ.

Προσθέτουμε εκεί το ελαιόλαδο και το κρασί και αφήνουμε το χταπόδι να μαριναριστεί για 1-δύο ώρες.

2. Απλώνουμε σταυρωτά σε ταψάκι δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο και από πάνω άλλα δύο κομμάτια αντικολλητικού χαρτιού. Τοποθετούμε το χταπόδι στο κέντρο και το περιχύνουμε με τη μαρινάδα.

Βάζουμε στη σακούλα του δύο σκελίδες σκόρδο και μία σκελίδα εκεί που έχουμε αφαιρέσει το ρύγχος. Προσθέτουμε τη φρέσκια ρίγανη, το φύλλο δάφνης και τους κόκκους πιπεριού.

Ρίχνουμε έπειτα την κρέμα βαλσαμικού φροντίζοντας να πάει σε όλο το χταπόδι. Κλείνουμε με το αλουμινόχαρτο σε πακέτο αλλά να μην είναι πολύ σφιχτό. Ψήνουμε το χταπόδι για περίπου 75 με 90 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Λίγο πριν τέλος, ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και το αντικολλητικό χαρτί να πάρει λίγο χρώμα το χταπόδι αφήνοντας για περίπου 10 λεπτά. Δεν πετάμε το ζουμί που έχει βγει από το χταπόδι γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε για το κριθαρότο.

3. Ρίχνουμε 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι (ή κατσαρόλα) σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει. Ρίχνουμε έπειτα το κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσει.

Όταν συμβεί αυτό, αρχίζουμε να προσθέτουμε με κουτάλα από τα υγρά του ψημένου χταποδιού. Αφήνουμε να πιει το ζωμό και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό, σιγά-σιγά, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με το ριζότο. Ελέγχουμε εάν έχει αλάτι και ίσως να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο. Ρίχνουμε και ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα και το αφήνουμε να μαγειρευτεί

Τσεκάρουμε να δούμε αν έχει βράσει το κριθαράκι και αν τα υγρά έχουν απορροφηθεί. Πρέπει να είναι al dente. Τρίβουμε λίγο πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 2-3 λεπτά πριν το σερβίρουμε με το χταπόδι μας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γαριδοκροκέτες

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 20 λεπτά Υλικά - 700 γραμμάρια μεγάλες γαρίδες (φρέσκες ή κατεψυγμένες) - 1 ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι - 2 κουταλάκια σο...

Χταπόδι Γαλικίας

Για 2-3 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 70 λεπτά Υλικά - 1 μεσαίο προς μεγάλο χταπόδι (περίπου 800 γραμμάρια) (φρέσκο ή κατεψυγμένο) - 500 γραμμάρια πατάτες ...

Φόρτωση άρθρων...