Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Χταποδόπιτα

Για 12+ άτομα

Ετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 100 λεπτά

Υλικά

- 1 χταπόδι (1 με 1+½ κιλό)

- 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί

- 3 φρέσκες ντομάτες (περασμένες στο τρίφτη)

- ¾ κούπας ρύζι (τύπου Καρολίνα)

- Αλάτι, πιπέρι

- Ματζουράνα (σάψιχο στα κεφαλονίτικα) - 1 κούπα ελαιόλαδο

- 1 κούπα ζωμός από το βράσιμο του χταποδιού

- 1 ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι

- 3-4 σκελίδες σκόρδο

Για το φύλλο

- 400 γραμμάρια αλεύρι (όλες οι χρήσεις)

- 1 κούπα ελαιόλαδο

- 1 κούπα κρασί

- Αλάτι

Εκτέλεση

1. Σε μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το χταπόδι και αφού βγάλει τα υγρά του και κοκκινίσει από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 40 λεπτά.

Έπειτα, το αποσύρουμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, ανακατεύοντας το με τα με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μια μεγαλούτσικη λεκανίτσα. Δουλεύουμε με τα χέρια τη γέμιση έως ότου ομογενοποιηθεί και την αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

2. Αναμειγνύουμε και δουλεύουμε με τα χέρια τα υλικά για το φύλλο και όταν φτιάξουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο μπάλες και ανοίγουμε με τον πλάστη δύο φύλλα, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.

Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί (για 9 μεγάλες μερίδες), απλώνουμε το πρώτο –μεγαλύτερο σε επιφάνεια- φύλλο ώστε να περισσεύει λίγο από τα πλαϊνά, αδειάζουμε τη γέμιση ομοιόμορφα, την απλώνουμε με σπάτουλα και ρίχνουμε λίγο νεράκι ώστε να μην γίνει πολύ στεγνή η πίτα.

Στη συνέχεια, απλώνουμε και το άλλο φύλλο, μαζεύοντας προς τα μέσα το φύλλο της βάσης που προεξέχει. Χαράζουμε απαλά την πίτα, λαδώνουμε το φύλλο ελαφρά και ψήνουμε τη πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 60 λεπτά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ριζότο με καλαμαράκια

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 25 λεπτά Υλικά - 600 γραμμάρια καλαμαράκια καθαρισμένα - 3-4 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο - 2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιη...

Μελιτζανοκεφτέδες

Για 20+ κομμάτια Ετοιμασία: 40 λεπτά Μαγείρεμα: 15 λεπτά Υλικά - 4 μελιτζάνες φλάσκες (μικρές) - 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) - 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμ...

Μοσχαράκι κοκκινιστό με γιαούρτι

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 80 λεπτά Υλικά - 1.200 γραμμάρια μοσχάρι κομμένο σε κομμάτια - 1 ποτήρι κόκκινο κρασί - 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο -...

Φόρτωση άρθρων...