Σαββάτο
27 Ιουλίου 2024

Αγρότης καθάριζε μαζί με τον γιο του το αγρόκτημα και ανακάλυψε τυχαία ένα αρχαίο σπαθί 1.000 ετών (εικόνες)

Ένα σπάνιο σπαθί της Εποχής των Βίκινγκ ανακάλυψε ένας Νορβηγός, καθώς καθάριζε το αγρόκτημά του και το σπάνιο εύρημα θεωρείται ότι είναι ηλικίας 1.000 ετών.

«Ετοιμαζόμασταν να αρχίσουμε να φυτεύουμε γρασίδι σε ένα χωράφι το οποίο έχει οργωθεί εδώ και πολλά χρόνια», ανέφερε ο Øyvind Tveitane Lovra, ο οποίος ανακάλυψε το σπαθί.

Όταν ξεπρόβαλε ένα κομμάτι από παλιό σίδερο, ήταν έτοιμος να το πετάξει. Αλλά μια πιο προσεκτική εξέταση αποκάλυψε ότι κρατούσε στα χέρια του ένα αρχαίο σπαθί. Έτσι, επικοινώνησε με τους αρχαιολόγους και την τοπική διοίκηση, όπως απαιτεί ο νορβηγικός νόμος.

«Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν ένα καθημερινό εύρημα», ανέφερε ο Lovra, ο οποίος είναι αγρότης μερικής απασχόλησης, μηχανικός πλοίων και τοπικός πολιτικός στη νοτιοδυτική επαρχία Ρογκαλάντ του δήμου Σουλντάλ. «Αφορά την ιστορία μας, και είναι ωραίο να γνωρίζουμε τι έχει υπάρξει εδώ στο παρελθόν».

Αγρότης καθάριζε μαζί με τον γιο του το αγρόκτημα και ανακάλυψε τυχαία ένα αρχαίο σπαθί 1.000 ετών

Τι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι

Οι αρχαιολόγοι της κυβέρνηση Ρόγκαλαντ, εντόπισαν το αρχαίο αντικείμενο από το αγρόκτημά του την περασμένη εβδομάδα και έχουν πλέον επιβεβαιώσει ότι είναι τα υπολείμματα ενός σιδερένιου σπαθιού από την εποχή των Βίκινγκ (793 με 1066 μ.Χ.).

Το σπαθί φαίνεται να είναι σπάνιου τύπου φραγκικής προέλευσης,  που είναι γνωστά ως ξίφη Ulfberht και τα οποία διακρίνονται από επιγραφές κατά μήκος των λεπίδων τους.

«Αυτό είναι πολύ σπάνιο», είπε ο αρχαιολόγος της Ρόγκαλαντ Λαρς Σέγκαρντ Σόρενσεν και πρόσθεσε: «Το σπαθί ήταν το μεγαλύτερο σύμβολο κύρους και καταξίωσης στην εποχή των Βίκινγκ, και ήταν προνόμιο να φέρει κάποιος σπαθί».

Το υπόλειμμα του ξίφους έχει μήκος περίπου 37 εκατοστά  και αποτελείται από τη λαβή, το σταυροφυλάκιο και μέρος της λεπίδας. 

Το υπόλοιπο της λεπίδας λείπει — περίπου το μισό μήκος του — αλλά οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι είναι εκπληκτικά καλοδιατηρημένο για τη Ρογκαλάντ, όπου το έδαφος έχει γενικά χειρότερες συνθήκες διατήρησης από άλλα μέρη της Νορβηγίας.

Ο Sørensen είπε ότι το σπαθί φαίνεται να έχει ενσωματωθεί σε πυκνό πηλό, που προφύλαξε τα υπολείμματα σιδήρου από την έκθεσή τους σε  οξυγόνο και άρα, οξείδωσης.

Αγρότης καθάριζε μαζί με τον γιο του το αγρόκτημα και ανακάλυψε τυχαία ένα αρχαίο σπαθί 1.000 ετών

Η σπάνια επιγραφή στη λεπίδα

Όταν οι αρχαιολόγοι έκαναν ακτίνες Χ στο σπαθί σε μια προσπάθεια να μάθουν περισσότερα για αυτό, οι σαρώσεις αποκάλυψαν τα περιγράμματα μιας επιγραφής στη λεπίδα.

«Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι ένα αποκαλούμενο σπαθί VLFBERHT [Ulfberht] από την Εποχή των Βίκινγκ ή τους Πρώτους Μέσους Χρόνους», ανέφερε στη δήλωσή του ο Σίγκμουντ Όχερλ, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Σταβάνγκερ. «Είναι υψηλής ποιότητας ξίφη που κατασκευάστηκαν  στη Φραγκική Αυτοκρατορία -τώρα Γερμανία και Γαλλία,  και φέρουν το όνομα του κατασκευαστή όπλων».

Ακόμα, είπε ότι μέχρι και 4.000 σπαθιά από την εποχή των Βίκινγκ έχουν βρεθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά μόνο 170 — 45 από τη Νορβηγία — έχουν επιγραφές Ulfberht.

Οι ειδικοί εξέτασαν τι μπορεί να είναι μια επιγραφή Ulfberht στο σπαθί του ξίφους. Οι ακτίνες «Χ» αποκάλυψαν τα περιγράμματα αυτού που φαίνεται να είναι μια επιγραφή εντοιχισμένη στη λεπίδα. «Δεν γνωρίζουμε για την ύπαρξη παρόμοιων σπαθιών στην περιοχή Ρογκαλάντ κατά το παρελθόν», ανέφερε.

Αγρότης καθάριζε μαζί με τον γιο του το αγρόκτημα και ανακάλυψε τυχαία ένα αρχαίο σπαθί 1.000 ετών

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το σπαθί κατασκευάστηκε μεταξύ 900 και 1050, το οποίο αντιστοιχεί στην ύστερη Εποχή Βίκινγκ — περίπου από το 800 μέχρι το 1066.

Ο Lovra πιστεύει ότι το σπαθί έφτασε στο αγρόκτημα, το οποίο φέρει το οικογενειακό όνομα, με Βίκινγκς που έφεραν δώρα — κάτι που περιγράφεται στην τοπική λαογραφία.

«Γνωρίζω ότι οι Βίκινγκς έπλευσαν στο φιόρδ και έφεραν ωραία πράγματα, συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων και από την Ιρλανδία», πρόσθεσε ο Lovra.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...