Τετάρτη
29 Μαΐου 2024

Ανακαλύφθηκαν καμένα λείψανα σε πυραμίδα - Οι βασιλιάδες έκαιγαν τους προκατόχους τους για να σφραγίσουν την ηγεμονία τους (Photos)

Έκπληκτοι έμειναν αρχαιολόγοι από ανακάλυψή τους. Ο πασίγνωστος πολιτισμός των Μάγια έκρυβε ακόμα ένα μυστικό. Καίγανε τους βασιλιάδες τους σαν να ήθελαν να τους ατιμάσουν. 

Αρχαιολόγοι βρήκαν καμένα λείψανα και άρχισαν να απορούν με την ανακάλυψή τους. Το μυστήριο λύθηκε όταν συνειδητοποίησαν ότι αυτό που είχαν μπροστά τους υπολείμματα μιας πολύ ιδιαίτερης τελετής.

Η πρακτική αποδίδεται σε συγκεκριμένο ηγέτη των Μάγια που θέλησε να εξαλείψει τους προκατόχους του. Αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές σε αρχαία πυραμίδα των Μάγια, ανακάλυψαν λείψανα βασιλιάδων, τα οποία φαίνεται να έχουν καεί. 

Η ανακάλυψη έγινε στον αρχαιολογικό χώρο του Ουκανάλ (Ucanal)της Γουατεμάλας. Η Ουκανάλ ήταν κάποτε η πρωτεύουσα ενός βασιλείου των Μάγια, γνωστή ως K’anwitznal.  Μια μελέτη που περιγράφει τα ευρήματα, δημοσιευμένη στο περιοδικό Antiquity, δείχνει ότι το τελετουργικό της καύσης, που έλαβε χώρα τον 9ο αιώνα, σηματοδοτούσε την ανάληψη της εξουσίας από ένα νέο πολιτικό καθεστώς και αποτέλεσε  δημόσια επίδειξη εξουσίας. Αποτελεί ένα εξαιρετικά σπάνιο παράδειγμα αλλαγής πολιτικού καθεστώτος στα αρχαιολογικά αρχεία, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

«Βασικά σημεία ιστορικής ανατροπής βρίσκονται σπάνια απευθείας στο αρχαιολογικό αρχείο, καθώς η σπουδαιότητα ενός γεγονότος έγκειται συχνά στην αντίληψη των συμμετεχόντων”, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. “Αυτό το άρθρο τεκμηριώνει ένα τελετουργικό γεγονός που περιλάμβανε το άναμμα φωτιάς,  στις αρχές του 9ου αιώνα, στην περιοχή Μάγια της Ουκανάλ στη Γουατεμάλα και μάλλον σηματοδοτούσε τη δημόσια διάλυση του παλιού καθεστώτος», όπως γράφουν στην μελέτη τους.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της πυραμίδας του ναού “Κ2” στο Ουκανάλ, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Christina Halperin, στο Τμήμα Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ του Καναδά, ανακάλυψε ένα κοίτασμα που περιέχει καμένα ανθρώπινα λείψανα και στολίδια.

Ανακαλύφθηκαν καμένα λείψανα σε πυραμίδα

Τι μαρτυρά η ανάλυση των ανθρώπινων ευρημάτων

Η ανάλυση των ανθρώπινων λειψάνων δείχνει ότι πρόκειται για τουλάχιστον τέσσερα άτομα, όλοι ενήλικες, ηλικίας από 21-60 ετών, δήλωσε η Halperin στο Newsweek. Τουλάχιστον δύο από τα άτομα αυτά δείχνουν ότι έχουν καεί.

Τα στολίδια που βρέθηκαν στην ανασκαφή περιλαμβάνουν σχεδόν 1.500 θραύσματα από μενταγιόν πράσινων λίθων, χάντρες, πλάκες και μωσαϊκά, δεκάδες αντικείμενα κατασκευασμένα από οψιανό, και πάνω από 10.000 χάντρες από θαλασσινά κελύφη (πλήρεις και θρυμματισμένες),  καθώς και άλλα αντικείμενα, όπως μενταγιόν από δόντια θηλαστικών. Ανάμεσα στα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα, ήταν μια νεκρική μάσκα από νεφρίτη.

Όπως και με τα οστά των δύο ατόμων, τα περισσότερα από τα διακοσμητικά μαρτυρούν καύση σε υψηλές θερμοκρασίες, πιθανώς μέχρι περίπου 815.5 ο C. Η ποσότητα και η ποιότητα των καμένων και θρυμματισμένων διακοσμητικών,  δείχνει ότι η ταφή ήταν των βασιλικών οικογενειών των Μάγια, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ανακαλύφθηκαν καμένα λείψανα σε πυραμίδα

Τα συμπεράσματα της χρονολόγησης

Χρησιμοποιώντας τεχνικές ραδιοανάλυσης άνθρακα και κεραμικής χρονολόγησης, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι το συμβάν καύσης πιθανώς συνέβη μεταξύ  773-881.

Αυτό τοποθετεί το γεγονός στην αρχή της Κλασικής Τερματικής περιόδου στην Μεσοαμερικανική ιστορία, η οποία αντιστοιχεί στον τελευταίο αιώνα περίπου της Κλασικής περιόδου (περίπου 250-900 μ.Χ.).

Φαίνεται ότι τα βασιλικά μέλη – πρωταγωνιστές της ταφής,  πέθαναν πριν από  την καύση. Η ανάλυση ραδιοάνθρακα ενός από τα άτομα δείχνει ότι πέθαναν αρκετές δεκαετίες —έως και έναν αιώνα— πριν από την ημερομηνία του τελετουργικού καύσης.

Κάτι που υποδηλώνει ότι ο τάφος των βασιλιάδων άνοιξε εκ νέου, ειδικά για τους σκοπούς της καύσης των λειψάνων, τα οποία στη συνέχεια εναποτέθηκαν στην πυραμίδα του ναού.

Ανακαλύφθηκαν καμένα λείψανα σε πυραμίδα

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...