Τετάρτη
29 Μαΐου 2024

Μυστήριο με σπάνιο μινωικό καθρέφτη 3.300 ετών που βρέθηκε σε τάφο (Photos)

Πολιτισμός

Έναν μινωικό χάλκινο καθρέφτη σε άθικτο τύμβο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, ανακάλυψαν ερευνητές. Ο καθρέφτης, χρονολογείται γύρω στο 1300 π.Χ. και είναι ένα μοναδικό κομμάτι στο ταφικό πλαίσιο της πόλης όπου βρέθηκε.

Η ανακάλυψη έγινε στον αρχαιολογικό χώρο Χάλα Σουλτάν Τεκέ, στη νοτιοανατολική ακτή της Κύπρου, στην ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας.  Η τοποθεσία είναι γνωστή και ως  Τζαμί της Ουμ Χαράμ. Οι ονομασίες δόθηκαν μετά την κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς. 

Η πόλη ήταν χτισμένη σε στρατηγική τοποθεσία και άκμασε μεταξύ 1630 και 1150 π.Χ., δίπλα σε έναν καλά προστατευμένο κόλπο της Ανατολικής Μεσογείου. Η θέση της είχε κάνει την πόλη σημαντικό κέντρο εμπορίου και εξαγωγής περιζήτητων αγαθών της εποχής.

Πρόσφατες ανασκαφές στην νεκρόπολη  έξω από τα όρια της πόλης, έφεραν στο φως αρκετούς άθικτους τάφους οι οποίοι βοηθούν στην κατανόηση των ταφικών πρακτικών και των πολιτιστικών δικτύων των κατοίκων της Κύπρου, εκείνη την εποχή.

Έναν μινωικό χάλκινο καθρέφτη σε άθικτο τύμβο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, ανακάλυψαν ερευνητές. Ο καθρέφτης, χρονολογείται γύρω στο 1300 π.Χ. και είναι ένα μοναδικό κομμάτι στο ταφικό πλαίσιο της πόλης όπου βρέθηκε. Η ανακάλυψη έγινε στον αρχαιολογικό χώρο Χάλα Σουλτάν Τεκέ, στη νοτιοανατολική ακτή της Κύπρου, στην ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας.  Η τοποθεσία είναι γνωστή και ως  Τζαμί της Ουμ Χαράμ. Οι ονομασίες δόθηκαν μετά την κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς.  Η πόλη ήταν  χτισμένη σε στρατηγικ

Ο καθρέπτης ήταν σε τάφος γυναίκας

Ένας από αυτούς τους τάφους, που ονομάστηκε ταφικός θάλαμος XX, περιείχε τα λείψανα τεσσάρων ατόμων, μεταξύ των οποίων και ήταν και μία νεαρή γυναίκα. Είχε επίσης συνολικά 264 ταφικά αντικείμενα, πολλά από τα οποία προέρχονταν από διάφορους πολιτισμούς του Αιγαίου, της Κρήτης, της Αιγύπτου και του Λεβάντε. Ανάμεσα σε αυτά τα αντικείμενα υπάρχουν μυκηναϊκά και μινωικά κεραμικά, χρυσά κοσμήματα, ελεφαντόδοντο και γυαλί, καθώς και ο χάλκινος καθρέφτης.

Είναι διαμέτρου 11,2 έως 11,4 εκατοστών και βάρους 156 γραμμαρίων. Παρουσιάζει χαρακτηριστικά των καθρεπτών που παρήχθησαν στο Αιγαίο κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, υποδηλώνοντας ότι πιθανώς κατασκευάσθηκε σε εργαστήριο που βρισκόταν στην Κρήτη.

Μυστήριο με σπάνιο μινωικό καθρέφτη 3.300 ετών που βρέθηκε σε τάφο

Ο καθρέπτης της Έγκωμης

Μόνο ένας παρόμοιος καθρέπτης είναι γνωστός. Είχε βρεθεί προηγουμένως στον τάφο 66 στην Έγκωμη, στην ανατολική Κύπρο, υποδεικνύοντας ότι αυτά τα αντικείμενα αιγαιακής προέλευσης ήταν πολύ σπάνια στο νησί.

Η παρουσία αυτού του μινωικού καθρέφτη στον Τάφο ΧΧ αποκαλύπτει άμεσες σχέσεις μεταξύ της τοπικής κυπριακής ελίτ και των άλλων πολιτισμών του Αιγαίου, ιδιαίτερα της Κρήτης, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό ενισχύεται από τη μεγάλη ποσότητα εισαγόμενων αντικειμένων από διάφορες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται στον τάφο.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι, σε αντίθεση με τους καθρέφτες τύπου Λεβάντε, που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στην Κύπρο, οι καθρέφτες αιγαιακού στιλ φαίνεται να ήταν λιγότερο δημοφιλείς στο νησί.

Οι καθρέφτες, γενικά, θεωρούνται προσωπικά αντικείμενα μεγάλης συμβολικής αξίας, που αντανακλούν αισθητικές προτιμήσεις, αξίες και ενδεχομένως την αυτοαντίληψη των κατόχων τους.

Δίσκος καθρέφτη από κράμα χαλκού που ανακαλύφθηκε στην Έγκωμη, στην ανατολική ακτή της Κύπρου, πιθανώς από τις Μυκήνες της Αργολίδας, και χρονολογείται στον 14ο αιώνα π.Χ. Μια αρνητική εικόνα δείχνει το σύστημα στερέωσης (στο πλαίσιο) από κοντά, αποκαλύπτοντας το αποτύπωμα της λαβής.

Δίσκος καθρέφτη από κράμα χαλκού που ανακαλύφθηκε στην Έγκωμη, στην ανατολική ακτή της Κύπρου, πιθανώς από τις Μυκήνες της Αργολίδας, και χρονολογείται στον 14ο αιώνα π.Χ. 

Μυστήριο με σπάνιο μινωικό καθρέφτη 3.300 ετών που βρέθηκε σε τάφο

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν κτίρια της Ρωμαϊκής εποχής σε περιοχή που σε λίγο καιρό θα πλημμύριζε (Photos)

Μια εκκλησία και άλλες δομές βρέθηκαν σε περιοχή που πρόκειται να πλημμυρίσει με την κατασκευή ενός φράγματος. Τα δύο βασικά κτίρια χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή, ενώ παραμ...

Βρέθηκε εγκλωβισμένο ανάμεσα σε δύο βράχους το κεφάλι αγάλματος Ελληνίδας θεάς 2.100 ετών (Photos)

Εγκλωβισμένο ανάμεσα σε δύο βράχους βρέθηκε το κεφάλι του αγάλματος της Ελληνίδας θεότητας για την υγεία. Πρόκειται για το κεφάλι από ένα άγαλμα 2.100 ετών, για την τύχη του οποίου...

Φόρτωση άρθρων...