Δευτέρα
22 Ιουλίου 2024

Ανακαλύφθηκε εργαστήριο μυκηναϊκών πορφυρών βαφών στην Αίγινα (εικόνες)

Πολιτισμός

Μυκηναϊκό εργαστήριο μωβ βαφής από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού ανακαλύφθηκε στην Αίγινα, προσφέροντας νέες γνώσεις για την αρχαία παραγωγή αυτής της πολύτιμης χρωστικής. 

Αυτό το εύρημα αναφέρθηκε σε μελέτη στο περιοδικό PLOS ONE από τη Λυδία Μπέργκερ από το Πανεπιστήμιο Lodron του Παρισιού του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και τους συναδέλφους της.

Κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, οι χρωματιστές βαφές ήταν ιδιαίτερα πολύτιμα προϊόντα στην περιοχή της Μεσογείου (όπως το Tyrian Purple). Η κατανόηση των μεθόδων παραγωγής αυτών των χρωστικών προσφέρει ένα πολύτιμο πλαίσιο για την ερμηνεία του πολιτισμού και των εμπορικών πρακτικών της εποχής εκείνης. 

Στη μελέτη τους, η Μπέργκερ και η ομάδα της περιγράφουν ένα εργαστήριο του 16ου αιώνα π.Χ. που βρίσκεται στον αρχαίο οικισμό της Κολώνας στην Αίγινα.

Ανακαλύφθηκε εργαστήριο μυκηναϊκών πορφυρών βαφών στην Αίγινα

Η παρουσία αυτού του εργαστηρίου βαφής υποστηρίζεται από τρία κύρια στοιχεία: διατηρημένη μοβ χρωστική σε κεραμικά θραύσματα, εργαλεία βαφής όπως πέτρες λείανσης και ένα λάκκο αποβλήτων, και θρυμματισμένα κοχύλια από θαλάσσια σαλιγκάρια που χρησιμοποιούνται για τη βαφή. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν μια καλά εδραιωμένη τοποθεσία παραγωγής.

Η ανάλυση των κοχλιών και η χημική σύνθεση των χρωστικών δείχνει ότι το εργαστήριο χρησιμοποίησε κυρίως το είδος σαλιγκαριού της Μεσογείου Hexaplex trunculus, γνωστό και ως βαφή πορφύρα (banded dye-murex). 

Αυτό το σαλιγκάρι ήταν μια βασική πηγή της περιζήτητης μωβ χρωστικής ουσίας, η οποία εκτιμήθηκε ιδιαίτερα στην αρχαιότητα για το ζωντανό και μακράς διάρκειας χρώμα του.

Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης πολλά απανθρακωμένα οστά νεαρών θηλαστικών, κυρίως χοιριδίων και αρνιών. Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτά τα υπολείμματα μπορεί να προέρχονται από τελετουργικές θυσίες που προορίζονται για την προστασία του τόπου παραγωγής, μια πρακτική τεκμηριωμένη σε άλλους πολιτιστικούς χώρους. Ωστόσο, η ακριβής σχέση μεταξύ αυτών των οστών και της διαδικασίας παραγωγής χρωστικής παραμένει ασαφής.

Σημαντικός ο ρόλος του νησιού στο εμπόριο βαφών

Αυτή η ανακάλυψη παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα εργαλεία και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη μυκηναϊκή παραγωγή βαφής πορφυρού.

Νέα έρευνα θα μπορούσε να ρίξει φως στην κλίμακα της παραγωγής βαφής στην Κολώνα, τις ειδικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται, και το ρόλο αυτής της βαφής στα περιφερειακά δίκτυα εμπορίου.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν τη μοναδικότητα του ευρήματος αυτού: Για πρώτη φορά, η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων καλοδιατηρημένης χρωστικής, μαζί με μεγάλο αριθμό θρυμματισμένων κελυφών μαλακίων και μερικές λειτουργικές εγκαταστάσεις, επιτρέπει μια λεπτομερή άποψη της παραγωγής μωβ χρωστικής στο ελληνικό νησί της Αίγινας περίπου 3.600 χρόνια πριν. 

Η χημική ανάλυση με HPLC, οι μαλακολογικές, ζωολογικές και αρχαιολογικές μελέτες δείχνουν την τεχνική διαδικασία και τις ιδιαιτερότητες της πρώιμης παραγωγής βαφής, αποδεικνύοντας την ύπαρξη εργαστηρίου μέσα στον οικισμό της Ύστερης Χαλκοκρατίας.

Η παρουσία ενός τέτοιου εργαστηρίου στην Αίγινα τονίζει τον σημαντικό ρόλο του νησιού στο εμπόριο βαφών και στο ευρύτερο οικονομικό τοπίο της αρχαίας Μεσογείου.

Ανακαλύφθηκε εργαστήριο μυκηναϊκών πορφυρών βαφών στην Αίγινα

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εντυπωσιακή ανακάλυψη: Ο ναός και το θέατρο που είναι 3.500 χρόνια παλαιότερα από το Μάτσου Πίτσου (Photos)

Ένας ναός και ένα θέατρο ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στις ακτές του Περού. Ο ναός και το θέατρο χρονολογούνται 3.500 χρόνια πριν από την έναρξη του περίφημου πολιτισμού των Ίνκας...

Βρέθηκε κτίριο του 4ου αιώνα που μαρτυρά την ύπαρξη μίας χαμένης χριστιανικής κοινότητας

Ένα κτίριο του 4ου αιώνα που μαρτυρά την ύπαρξη μίας χαμένης χριστιανικής κοινότητας. Η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα καταδεικνύει ότι το οίκημα, με θέση στο Samahij, στο Μπαχρέιν, κ...

Φόρτωση άρθρων...