Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

To Google Earth βοήθησε αρχαιολόγους να ανακαλύψουν άγνωστο πολιτισμό (εικόνες)

Πολιτισμός

Στοιχεία ενός άγνωστου μέχρι σήμερα προϊστορικού πολιτισμού που εκτεινόταν σε 3.000 τετραγωνικά μίλι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον άγνωστο πολιτισμό με τη χρήση του Google Earth. Και αυτό αποδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σημαντικότητα της τεχνολογίας στη σύγχρονη εποχή.

«Όταν αναγνωρίσαμε πόσο πυκνό ήταν αυτό το δίκτυο οικισμών, συνειδητοποιήσαμε ότι πρόκειται για κάτι πραγματικά σημαντικό και νέο, όσον αφορά την κατανόηση του τρόπου οργάνωσης των κοινωνιών της Εποχής του Χαλκού στην Ευρώπη», δήλωσε στο Business Insider ο Barry Molloy, αναπληρωτής καθηγητής αρχαιολογίας στο University College του Δουβλίνου.

Οι ειδικοί πιστεύουν εδώ και καιρό ότι ένας προηγμένος πολιτισμός που άκμασε στην Κεντρική Ευρώπη κατά την Πρώιμη και Μέση Εποχή του Χαλκού, που ξεκίνησε το 2200 π.Χ., αλλά ως το 1600 π.Χ. είχε εξαφανιστεί, με τους κατοίκους του να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Όμως, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο περιοδικό PLOS ONE, μια ομάδα ερευνητών αποκάλυψε νέα στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να συνέβη ακριβώς το αντίθετο – ο πολιτισμός δεν εξαφανίστηκε, αλλά απλώς εξαπλώθηκε σε ένα τεράστιο, πολύπλοκο δίκτυο μικρότερων κοινωνιών. Δηλαδή διασπάστηκε.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν άγνωστο πολιτισμό με τη χρήση του Google Earth

Ιεραρχική κοινωνία

Η έρευνά τους υποδηλώνει ότι οι κεντρικοί κόμβοι, ή «μεγαλουπόλεις», του πολιτισμού της Πρώιμης έως Μέσης Εποχής του Χαλκού δεν εξαφανίστηκαν στην πραγματικότητα τον 16ο αιώνα π.Χ., όπως θεωρούνταν μέχρι τώρα. Φαίνεται ότι μάλλον αποκεντρώθηκαν. Και οι νέοι, διασυνδεδεμένοι οικισμοί ήταν λιγότερο ιεραρχικοί από την προηγούμενη κοινωνία. Ωστόσο εξακολουθούσαν να είναι οργανωμένοι σε πολιτικές μονάδες, όπως πιστεύουν οι ερευνητές.

«Γνωρίζαμε από το υλικό που άφησαν πίσω τους οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί – που βρέθηκε κυρίως σε τάφους και σε θησαυρούς από μεταλλικά αντικείμενα- ότι ήταν μια εύπορη, καλά συνδεδεμένη και καινοτόμος κοινωνία», ανέφερε ο Molloy.

Οι μεγαλύτερες τοποθεσίες είχαν πολλούς ομόκεντρους περιβόλους. «Πιστεύουμε ότι αυτό σήμαινε ότι η μετακίνηση από το εξωτερικό της τοποθεσίας προς τις πολύ κεντρικές περιοχές της ήταν ελεγχόμενη και ότι δεν μπορούσε ο καθένας απλά να περπατάει ελεύθερα μέσα σε αυτές τις περιοχές ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε ο Molloy.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν άγνωστο πολιτισμό με τη χρήση του Google Earth

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πού βρίσκεται η «Πύλη προς την Ευρώπη» - Οι αρχαιολόγοι αναζητούν ανθρώπινα αντικείμενα 24.000 ετών

Ανθρώπινα αντικείμενα 24.000 ετών αναζητούν οι αρχαιολόγοι στην «Πύλη προς την Ευρώπη». Οι πρώτες αρχαιολογικές υποβρύχιες σαρώσεις υψηλής ανάλυσης έχουν αποκαλύψει ίχνη που λύνουν...

Φόρτωση άρθρων...