Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Αρχαιολόγοι έλυσαν το μυστήριο της τοποθεσίας μίας ιστορικής μάχης

Έπειτα από επταετή έρευνα εντοπίστηκε η «χαμένη» τοποθεσία ενός πεδίου μάχης του αγγλικού εμφυλίου πολέμου, λύνοντας ένα από τα διαχρονικά μυστήρια της σύγκρουσης. 

Η ανακάλυψη δείχνει ότι η μάχη του Στόου, στο Gloucestershire διεξήχθη σχεδόν 1,5 χιλιόμετρο πιο μακριά από το σημείο όπου πίστευε ότι έλαβαν χώρα οι συγκρούσεις η Historic England, η υπηρεσία παρακολούθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βρετανίας, υπηρεσία που είναι υπεύθυνη και για την προστασία των πεδίων μάχης.

Προηγήθηκαν πέντε ξεχωριστές αρχαιολογικές έρευνες από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Battlefields Trust, καθώς και η επανεξέταση των σύγχρονων περιγραφών της μάχης μεταξύ των Roundheads και των Cavaliers (Στρογγυλοκέφαλων και Καβαλιέρων).

Το Ίδρυμα Battlefields Trust είχε από καιρό υποψίες ότι ένα πέτρινο μνημείο που έστησαν οι ντόπιοι το 2002 για να τιμήσουν τη μάχη κοντά στην πόλη Stow-on-the-Wold, του Cotswold, βρισκόταν σε λάθος σημείο. Τις υποψίες συντηρούσε το γεγονός ότι στην περιοχή δεν υπήρχαν λείψανα του εμφυλίου πολέμου.

Η τελευταία έρευνα από αρχαιολόγους και ανιχνευτές μετάλλων, λεπτομέρειες της οποίας μόλις δόθηκαν στη δημοσιότητα, έφερε στο φως δεκάδες σφαίρες μουσκέτων του 17ου αιώνα και καπάκια πυρίτιδας από όπλα του πεζικού και του ιππικού, σε αγροτικές εκτάσεις μισό μίλι από την πόλη. Αυτό έδειχνε ότι η μάχη δεν διεξήχθη στην τοποθεσία που έχει καταγραφεί από την υπηρεσία Historic England, λέει το ίδρυμα.

Η Historic England δέχεται τώρα αιτήματα να αλλάξει το μητρώο των πεδίων μάχης, για να λάβει υπόψη της τα νέα ευρήματα. Ο συντονιστής της έρευνας του Ιδρύματος, ο Simon Marsh ανέφερε: «Τους είπαμε πως εδώ πιστεύουμε ότι διεξήχθη η μάχη, με βάση τα στοιχεία που έχουμε. Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μεγάλη αλλαγή στην τρέχουσα καταγραφή.

Εάν έχουμε σκοπό να προστατεύσουμε αυτές τις τοποθεσίες, είναι σημαντικό η αλλαγή να γίνει σύντομα».
Η μάχη, τον Μάρτιο του 1646, ήταν η τελευταία μεγάλη μάχη του πρώτου εμφυλίου πολέμου μεταξύ του Καρόλου Α’ και του Κοινοβουλίου.

Οι δυνάμεις των Roundhead (Στρογγυλοκέφαλοι) πρόλαβαν το τελευταίο εναπομείναν τμήμα του στρατού του βασιλιά, καθώς αυτό προσπαθούσε να συνδεθεί με τον Κάρολο, 30 μίλια μακριά στην Οξφόρδη. Η μάχη κράτησε σχεδόν μια ώρα και έληξε με το υποδεέστερο σε αριθμούς βασιλικό πεζικό να υποχωρεί στο κέντρο του Στόου, όπου οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συγκλονίζει ο Σταμάτης Φασουλής για την Άννα Παναγιωτοπούλου – «Γεννηθήκαμε μαζί στο θέατρο»

Λίγες ώρες μετά τον θάνατο της Άννας Παναγιωτοπούλου, ο Σταμάτης Φασουλής έκανε τις πρώτες του δηλώσεις για τη σπουδαία ηθοποιό με την οποία όπως ανέφερε «γεννήθηκαν μαζί στο θέατρ...

Φόρτωση άρθρων...